ua en ru

ВР пропонують зменшити держасигнування на освіту до 7% ВВП

ВР пропонують зменшити держасигнування на освіту до 7% ВВП Фото: Верховна Рада України

Реалізація законопроекту потребуватиме додаткового фінансування у розмірі 300 млн гривень

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді встановити, що держава забезпечує бюджетні асигнування на освіту в розмірі не меншому 7% валового внутрішнього продукту. Відповідний проект закону №3491 "Про освіту" був зареєстрований в Раді 19 листопада.

За розрахунками Міністерства освіти і науки України реалізація документу потребуватиме додаткового бюджетного фінансування у розмірі 300 млн гривень.

Зокрема, чинний закон встановлює норму асигнувань в межах 10% національного доходу. "Відповідне зменшення асигнувань обумовлене врахуванням реальної економічної ситуації в Україні, потенційним зменшення фіскального простору, а також відповідає реальним обсягам фінансування освіти протягом останніх десяти років", - сказано в пояснювальній записці.

Також документ передбачає запровадження 12-річної програми для здобуття повної загальної середньої освіти. Зазначається, що це збільшить реальні витрати лише у 2018 році.

Пропонується обов'язкове проходження педагогічними працівниками державної сертифікації. "Оскільки забезпечення якості освіти є одним із обов'язків, які бере на себе держава, то вона має фінансувати сертифікацію. Механізм сертифікації, передбачений законопроектом, включає перевірку знань (тестування) з предмету (предметів), що викладаються, і педагогічної теорії, та перевірку педагогічної майстерності вчителя...(сертифікація) потребуватиме додаткових витрат з державного бюджету у сумі 100 млн. грн", - вказано в пояснювальній записці

Проектом закону встановлюється проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань випускників по завершенню базової середньої освіти. "Запровадження зовнішнього незалежного оцінювання по завершенню базової та профільної середньої освіти є невід'ємною складовою підвищення якості освіти та пріоритетним напрямом реформування системи освіти в Україні, яке потребуватиме бюджетних витрат у сумі 200 млн. грн", - сказано в записці.

Крім того, пропонується безкоштовне підвезення до місць навчання і додому дітей, які проживають у сільській місцевості і потребують підвезення. "Потреба у підвезенні дітей до місця навчання має потенціал до зростання в контексті оптимізації шкільної мережі, однак фінансові ресурси, які будуть вивільнені після оптимізації, дозволять забезпечити підвезення учнів до місця навчання без залучення додаткових коштів", - пояснюють автори законопроекту.

Законопроект також передбачає забезпечення гуртожитками учнів загальноосвітніх навчальних закладів, які навчаються не за місцем проживання. Забезпечення гуртожитками учнів закладів профільної середньої освіти є умовою доступності повної загальної середньої освіти, що гарантована 53 статтею Конституції України. "Потреба у забезпеченні гуртожитками учнів закладів профільної середньої освіти буде зростати в процесі оптимізації шкільної мережі, однак фінансові ресурси, які будуть вивільнені після оптимізації, дозволять забезпечити учнів гуртожитками без залучення додаткових коштів", - підкреслюється в пояснювальній записці.

Нагадаємо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що до 2016 р. повинна бути запроваджена реформа системи базової освіти.