ua en ru

ВР пропонують скасувати вказівку партій і імен кандидатів в бюлетенях на виборах в Раду

ВР пропонують скасувати вказівку партій і імен кандидатів в бюлетенях на виборах в Раду Фото: Верховна Рада України

Дані відомості пропонують вказувати в спеціально виготовлених для виборчих комісій переліках

Верховній Раді України пропонують змінити форму і текст виборчого бюлетеня на виборах до парламенту, зокрема, скасувавши вказівку в них назв політичних партій або імен кандидатів в депутати. Відповідний законопроект №5306 був зареєстрований в Раді 21 жовтня 2016 року.

У пояснювальній записці наголошується, що в бюлетенях для голосування в загальнодержавному окрузі зазначаються номер, назви партій і імена їх перших п'яти кандидатів, а для голосування в одномандатному окрузі - імена та біографічні відомості всіх кандидатів.

"Зокрема, за чинним законом у разі проведення чергових виборів народних депутатів України витрати на виготовлення виборчих бюлетенів і їх доставку в окружні виборчі комісії складуть більше 167 млн ​​гривень", - зазначають автори проекту закону.

У зв'язку з цим, документом передбачається дані відомості вказувати в спеціально виготовлених для виборчих комісій переліках, які будуть розміщені для інформування виборців у приміщенні для голосування, в тому числі і в кожній кабіні для голосування, але не вказувати їх безпосередньо в бюлетенях для голосування.

Зокрема, пропонується визначити, що такі переліки партій і кандидатів повинні бути виготовлені для дільничних комісій з розрахунку не менше 20 примірників для великих ділянок, 15 - для середніх і 10 - для маленьких, а також по 2 примірники для окружних комісій.

Передбачається, що в бюлетенях виборцям необхідно буде лише вписати в контурний шаблон номер партії або кандидата в депутати з переліку.

Підкреслимо, що відповідно до ініціативи, Центральна виборча комісія також повинна забезпечувати виготовлення трафаретів для бюлетенів рельєфно-крапковим шрифтом (за методом Брайля). Таким чином, запропоновані зміни дозволять вирішити питання виготовлення бюлетенів для громадян з вадами зору та, відповідно, забезпечать виконання Україною взятих зобов'язань щодо захисту прав громадян з порушеннями зору на участь в таємному голосуванні на виборах відповідно Конвенцією про права осіб з інвалідністю, ратифікованої Україною в 2009 році.

Автори законопроекту підкреслюють, що передбачені чинною редакцією закону відомості в бюлетенях досить об'ємні, тому їх розмір часто досягає 1 метра і вони незручні для голосування виборцями і підрахунку голосів дільничними комісіями.

Нагадаємо, в серпні заступник голови ЦВК Андрій Магера заявив, що для дострокового припинення повноважень Верховної Ради відсутні всі три законні підстави, прописані в Конституції.