ua en ru

Підстав для проведення дострокових виборів парламенту на сьогодні немає, - Магера

Підстав для проведення дострокових виборів парламенту на сьогодні немає, - Магера Фото: заступник голови ЦВК Андрій Магера прокоментував можливість дострокових виборів в Україні

Відсутні всі три законні підстави, прописані в Конституції України

Для дострокового припинення повноважень Верховної ради відсутні всі три законні підстави, прописані у Конституції. Про це заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера в ефірі "5 каналу".

"Якщо ми звернемося до Конституції України, то вона містить лише три підстави у статті 90 для дострокового припинення повноважень парламенту : перша - коли парламент протягом 30 днів не може розпочати свої пленарні засідання протягом чергової сесії, другий випадок - коли протягом 1 місяця не сформована коаліція у Верховній раді України, або після розпуску попередньої коаліції не сформована нова; і третій випадок - коли протягом 60 днів не сформований Кабінет міністрів після його відставки чи з інших підстав ", - заявив член ЦВК.

За його словами, з точки зору сьогоднішнього дня, нема жодної з цих трьох підстав.


Також він прокоментував результати виборів в семи округах, які відбулися 17 липня. На його думку, варто переходити на пропорційну виборчу систему.

"На мою думку, це був своєрідний вирок мажоритарній виборчій системі, мажоритарній складовій на виборах до парламенту України. На цих виборах, де обиралися 7 народних депутатів, явка виборців була досить низькою - це близько 40%, величезна кількість випадків, коли депутатами стають особи, які набрали буквально 20-30% голосів виборців, що взяли участь у головуванні. Багато випадків коли депутатами ставали особи, які набрали 6-7 тисяч голосів виборців. Хоча за Конституцією народний депутат - представник інтересів українського народу у Верховній Раді", – пояснив Магера.

За його словами, ще одним вироком мажоритарній складовій було проведення виборів у 114-му виборчому окрузі Луганської області.

"Там одразу було 107 кандидатів. Це рекорд для українських виборів. І 1-метровий бюлетень однозначно не прикрашає", - зазначив він.

Окрім цього, додав Магера, пропорційна виборча система надасть змогу обрати всіх без винятку 450 народних депутатів (а не 423 , як є сьогодні), а також політично більш структуризує український парламент для того, щоб була сформована стійка коаліція і, відтак, стійкий уряд.

Нагадаємо, Порошенко вніс до парламенту свої кандидатури в ЦВК.