ua en ru

ВР пропонують виключити три ДП з переліку об'єктів, що не підлягають приватизації

ВР пропонують виключити три ДП з переліку об'єктів, що не підлягають приватизації Фото: Верховна Рада України

Держпідприємства пропонують виключити з переліку для подальшої ліквідації

Кабмін пропонує Верховній Раді України (ВРУ) виключити державне підприємство "Дніпровибухпром", філію держпідприємства "Науково-дослідного інституту енергетики" інститут "Укрдіпрогазоочистка" та ДП з впровадження та налагодження електронних вимірювань "Укренергоналадкавимірювання" з переліку об'єктів, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані.

Відповідний проект закону №3469 "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації" щодо виключення підприємств паливно-енергетичного комплексу з переліку об'єктів права державної гласності, що не підлягають приватизації, але можуть бути корпоратизовані" був зареєстрований у ВР 12 листопада.

Відповідно до пояснювальної записки, починаючи з жовтня 2012 року через недостатнє фінансування основними замовниками та подальшої їх відмови від наданих "Дніпровибухпромом" послуг, сформувалась незадовільна структура балансу підприємства. Керівник ДП неодноразово звертався до Міністерства енергетики та вугільної промисловості з клопотанням прийняти рішення щодо ліквідації підприємства.

ДП "Укрдіпрогазоочистка" та "Укренергоналадкавимірювання" довготривалий час перебувають в процедурі ліквідації.

Зазначається, що згідно з ч. 9 ст. 11 закону "Про управління об'єктами державної власності" нерухоме майно об'єктів держвласності, що не підлягають приватизації, не може бути відчужене, вилучене, передане до статутного капіталу господарських організацій і щодо такого майна не можуть вчинятися дії, наслідком яких може бути їх відчуження. У зв'язку із вказаною забороною ліквідатори підприємств не можуть вжити заходів щодо продажу нерухомого майна та завершити процедуру ліквідації у порядку, встановленому чинним законодавством.

Таким чином, виключення вище вказаних ДП з переліку створить умови для подальшої ліквідації вказаних підприємств.

Нагадаємо, міністр економіки України Айварас Абромавичус заявив, що не допустить в Україні приватизацію держвласності російськими інвесторами.