ua en ru

ВР підтримала вето Президента на закон про продаж з аукціонів квот на зерно

Верховна Рада України (ВР) сьогодні, в ході ранкового засідання підтримала вето Президента України та відхилила законопроект щодо розподілу квот, встановлених Кабінетом міністрів України на зерно та продукти його переробки, шляхом продажу квот на аукціонах. Відповідне рішення підтримали 292 народних депутатів.

Нагадаємо, 28 квітня, Президент застосував право вето до закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення державної підтримки розвитку сільського господарства" (№ 8324 від 01.04.2011 р.) та запропонував відхилити його в цілому.
Законом пропонувалося встановити порядок, за яким під час застосування в Україні режиму ліцензування експорту (імпорту) зерна і продуктів його переробки, розподіл таких квот здійснюватиметься шляхом продажу на аукціонах.

На думку глави держави, такий підхід не відповідає міжнародним зобов'язанням України за багатосторонніми торговельними угодами СОТ. Зокрема в частині забезпечення обмеження усіх зборів та платежів будь-якого характеру (крім окремих мит та податків), що накладаються сторонами на імпорт чи експорт або у зв'язку з імпортом чи експортом, сумою, яка приблизно дорівнює вартості наданих послуг і не повинна являти собою оподаткування імпорту чи експорту у фіскальних цілях.