ua en ru

ВР підтримала за основу запровадження середньострокового бюджетного планування

ВР підтримала за основу запровадження середньострокового бюджетного планування Фото: Верховна рада (РБК-Україна)

Також пропонується доповнити Бюджетный кодекс положеннями щодо підвищення доступності інформації про бюджет

Верховна рада України підтримала за основу у першому читанні проект закону №8044 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо правового підґрунтя для запровадження середньострокового бюджетного планування)", передає кореспондент РБК-Україна.

Нардепи після кількох невдалих спроб підтримали прийняття акта в першому читанні 245 голосами.

Документом передбачається створення правового підґрунтя для запровадження середньострокового бюджетного планування, подальший розвиток програмно-цільового методу, а також удосконалення окремих норм Бюджетного кодексу України, які регулюють відносини, що виникають у процесі виконання бюджетів, звітування про їх виконання та контролю за дотриманням бюджетного законодавства, і питання відповідальності за порушення бюджетного законодавства.

Зокрема, планується запровадити складання Бюджетної декларації як документу стратегічного держпланування, який визначатиме основні засади бюджетної політики на середньостроковий період - замість Основних напрямів бюджетної політики на плановий рік та Прогнозу державного бюджету на наступні за плановим два бюджетні періоди, які скасовуються.

Бюджетна декларація міститиме, зокрема, сукупні стелі видатків та стелі видатків головних розпорядників коштів державного бюджету, цілі та показники результату їх діяльності (фактичні та очікувані на середньостроковий період), загальну оцінку фіскальних ризиків.

Проектом передбачається встановлення бюджетних правил, зокрема, щодо дефіциту держбюджету та обсягу надання держгарантій, затвердження Стратегії управління держборгом на середньостроковий період, перелік випадків уточнення стель, визначених Бюджетною декларацією, при підготовці проекту державного бюджету та Бюджетної декларації на наступний період.

Також передбачається оновлення бюджетного календаря, а саме встановлення строків підготовки Бюджетної декларації та інформації, необхідної для її складання.

Підвищення доступності інформації про бюджет

Пропонується доповнити Бюджетный кодекс положеннями щодо підвищення рівня доступності інформації про бюджет, зокрема в частині:

публічного представлення інформації про виконання бюджетних програм, в тому числі досягнення їх результативних показників;

оприлюднення інформації про досягнення цілей та показників результату діяльності головних розпорядників бюджетних коштів за звітний бюджетний період та результатів оцінки ефективності бюджетних програм.

Також законопроектом пропонується встановити, що під час розгляду Бюджетної декларації у Верховній раді України головні розпорядники бюджетних коштів звітують про досягнення цілей та показників результату їх діяльності у відповідних сферах.

Нагадаємо, в кінці січня Кабінет міністрів України схвалив законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу, який передбачає запровадження середньострокового бюджетного планування на постійній основі. Олександр Данилюк, на той момент обіймав посаду міністра фінансів, відзначав, що минулий рік був пілотним для впровадження середньострокового бюджетного планування.

Як писало РБК-Україна, в березні Верховна рада України відхилила законопроект №8099, яким передбачалося запровадження середньострокового бюджетного планування на постійній основі.