ua en ru

ВР планує зараховувати до держбюджету 95% ренти за користування надрами

ВР планує зараховувати до держбюджету 95% ренти за користування надрами Фото: Верховна Рада України

За документ проголосували 268 парламентарів

Верховна Рада України підтримала за основу в першому читанні законопроект №3038-1 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо справедливого розподілу рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу і газового конденсату)". За документ проголосували 268 парламентарів, передає кореспондент РБК-Україна.

При цьому скорочену процедуру проекту закону до другого читання підтримали 246 нардепів.

"Законопроект спрямований на розвиток адміністративно-територіальних одиниць, на території яких ведеться видобуток вуглеводнів, і налагодження плідної співпраці між підприємствами нафтогазовидобувного комплексу та органами державної виконавчої влади та місцевого самоврядування", - зазначають автори проекту в пояснювальній записці.

Так, законопроектом пропонується внести зміни до ряду статей Бюджетного кодексу України.

Зокрема, пропонується встановити, що до доходів загального фонду державного бюджету зараховуються 95% рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату (зміни до статті 29 Бюджетного кодексу України).

Планується передбачити, що до доходів загального фонду бюджетів міст республіканського Автономної Республіки Крим і обласного значення, міст Києва та Севастополя, районних бюджетів, бюджетів об'єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом і перспективним планом формування територій громад, належать 1,5% рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу і газового конденсату

Згідно з проектом, передбачається також, що до доходів загального фонду бюджету Автономної Республіки Крим та обласних бюджетів належать 1,5% рентної плати за користування надрами для видобування.

Крім того, встановлюється, що до доходів загального фонду бюджетів міст районного значення, сільських, селищних бюджетів належать 2% рентної плати за користування надрами для видобутку.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ВР відхилила ветований закон про автоматичне нарахування субсидій пенсіонерам.