ua en ru

ВР планує врегулювати використання земель оборони для розміщення засобів спостереження

ВР планує врегулювати використання земель оборони для розміщення засобів спостереження Фото: парламент

Документ за основу підтримали 232 нардепи

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект №4638 "Про внесення зміни до статті 4 закону "Про використання земель оборони" щодо підвищення ефективності використання виділених земельних ділянок". Документ підтримали 232 депутата ВР, передає кореспондент РБК-Україна.

У пояснювальній записці наголошується, що, відповідно до постанови Кабінету міністрів України, в Україні створено об’єднану цивільно-військову систему організації повітряного руху України, керівництво якою в особливий період здійснює Генеральний штаб Збройних Сил України.

ОЦВС складається з підрозділів, повноваження та діяльність яких пов'язані з організацією повітряного руху в повітряному просторі України та в міжнародному повітряному просторі, що перебуває під відповідальністю України. Ці підрозділи входять до складу Державного підприємства обслуговування повітряного руху України.

Так, з метою вирішення завдань, що покладаються на ОЦВС в особливий період, у мирний час створюється технічна інфраструктура, яка передбачає, зокрема, й розміщення засобів зв'язку, навігації та спостереження (радіотехнічного забезпечення) ОЦВС на відповідних земельних ділянках, що надаються органами місцевої влади у користування згідно з чинним законодавством.

Підкреслюється, що разом з тим не існує правових підстав для використання земель оборони з метою розміщення засобів ЗНС ОЦВС, хоча можливості для цього існують, особливо в місцях дислокації військових частин, що забезпечують зв’язок, навігацію та спостереження в інтересах ЗСУ.

Таким чином, прийняття документу дасть змогу за погодженням з Міністерством оборони України використовувати землі оборони для розміщення засобів зв'язку, навігації та спостереження (радіотехнічного забезпечення), що належать підрозділам об'єднаної цивільно-військової системи організації повітряного руху України.

Нагадаємо, Рада підтримала в другому читанні законопроект №4570 "Про внесення змін до закону "Про особливості страхування сільськогосподарської продукції з державною підтримкою" (щодо уточнення деяких термінів і понять)". За документ проголосували 237 парламентарів.