ua en ru

ВР планує дозволити перегляд вироків засудженим за тяжкі злочини

ВР планує дозволити перегляд вироків засудженим за тяжкі злочини Фото: Верховна Рада

Таке рішення підтримали 236 нардепів

Верховна Рада України у першому читанні за основу підтримала законопроект №2033а "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо забезпечення окремим категоріям засуджених осіб права на правосудний вирок)". Таке рішення підтримали 236 нардепів.

Метою закону є запровадження на національному рівні тимчасового механізму перегляду вироків у кримінальних справах, в яких особи були засуджені без належної доказової бази за тяжкі та особливо тяжкі злочини на підставі Кримінально-процесуального кодексу України від 28 грудня 1960 року і досі відбувають покарання, - для забезпечення таким особам права на правосудний вирок та відновлення їхніх прав.

Так, пропонується встановити, що скаргу на обвинувальний вирок може бути подано безпосередньо до суду апеляційної інстанції, в межах територіальної юрисдикції якого засуджений відбуває покарання.

Перегляд цих вироків саме апеляційними судами є доцільним з огляду на їхню меншу завантаженість в порівнянні з іншими судовими інстанціями. За даними Державної судової адміністрації, надходження до апеляційних судів справ у рамках кримінального судочинства зменшилося у 2014 році на 12,4 % у порівнянні з 2012 роком .

Скарга на вирок може бути подана захисником в інтересах засудженого з тих підстав, що обвинувальний вирок ґрунтується виключно на:

1) явці з повинною та/або показаннях підозрюваного, обвинуваченого, свідка, потерпілого, наданих під час дізнання, досудового слідства, які отримані з порушенням права на відмову давати показання або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів, або від яких відповідний підозрюваний, обвинувачений, свідок, потерпілий надалі відмовився, або які не підтвердилися під час судового розгляду;

2) показаннях, отриманих від особи, яка спочатку була свідком, а надалі стала підозрюваним, обвинуваченим, підсудним в цій або іншій кримінальній справі;

3) викривлених обставинах, які очевидно не відповідають дослідженим у суді доказам, що мають істотне значення;

4) обставинах, встановлених на підставі доказів, що були отримані з істотним порушенням права особи на захист під час дізнання, досудового слідства чи судового розгляду.

При перегляді вироків з цих підстав обов'язковою буде участь захисника.

Проектом встановлено термін подання скарг на обвинувальні вироки - до 31 грудня 2017 року.

Нагадаємо, Рада встановила подвійне зарахування судом попереднього ув'язнення в строк покарання.