ua en ru

ВР планує зобов'язати працівників усіх підприємств вчитися наданню домедичної допомоги

Український парламент вже через 1-2 місяці може приступити до розгляду проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо організації надання домедичної допомоги (№2262а), який зобов'яже кожну українську організацію навчати своїх співробітників надання долікарської медичної допомоги. Про це в ході сьогоднішнього засідання круглого столу, присвяченого Всесвітньому дню надання першої медичної допомоги, заявив народний депутат України з фракції Партії регіонів, один з авторів даного законопроекту Володимир Дудка, передає кореспондент РБК-Україна.

"Даний законопроект спрямований на уточнення, розвиток і вирішення проблематики надання домедичної допомоги. Ключові положення цього законопроекту: там прописана необхідність, щоб у всіх установах, підприємствах і організаціях незалежно від форми власності був певний відсоток навчених людей, які в змозі надавати домедичну допомогу і це є їх обов'язком. Друга принципова норма - це обов'язковість навчання надання домедичної допомоги в середніх, середньо-спеціальних і вищих навчальних закладів. При цьому окремий акцент робиться на практичних навчаннях", - пояснив парламентарій.

Він також зазначив, що в багатьох європейських країнах, таких як Німеччина, Австрія та Норвегія, близько 80-90% громадян навчені надавати домедичну допомогу.

"Ми очікуємо найближчим часом висновок головного науково-експертного управління Верховної Ради, комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності є основним щодо цього законопроекту, оскільки там вносяться зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення. Думаю, що пройде 1-2 місяці, і ми можемо очікувати, що в кінці поточної сесії розглядатиметься у ВР", - також сказав Дудка.

Також він спрогнозував, що більшість підтримає даний законопроект.