ua en ru

ВР відтермінувала розгляд законопроекту, що пропонує встановити перелік соціально значимих товарів

Верховна Рада України (ВР) відтермінувала розгляд урядового проекту закону № 9443 від 10 листопада 2011р. про внутрішню торгівлю. Текст законопроекту опубліковано на сайті ВР.

Так, згідно з проектом закону, здійснювати торговельну діяльність у магазинах площею більше 200 кв. метрів можуть лише суб'єкти господарювання, які застосовують загальну систему оподаткування.
Торгівля свіжим, охолодженим і замороженим м'ясом (зокрема птиці, свинини, яловичини, телятини, баранини), рибою, молоком і молочними продуктами дозволяється тільки в стаціонарних об'єктах торгівлі, на ринках і ярмарках з продажу сільськогосподарської продукції за умови забезпечення належного санітарного стану.
Також проектом закону встановлюється кількість торгових місць в спеціально відведених органами місцевого самоврядування місцях для проведення торгівлі виробами власного виробництва декоративно-прикладного призначення та образотворчого мистецтва, виготовленими з елементами ручної праці, не може бути менше 25% загальної кількості місць для продажу таких товарів.
Крім того, законопроект встановлює, що товари, для продажу яких законами встановлені обмеження щодо віку покупця, реалізуються в спеціалізованих магазинах або у відокремлених від інших товарів приміщеннях (відділах, секціях) з обладнаним місцем розрахунку. Разом з такими товарами можуть реалізовуватися супутні товари та аксесуари. Це положення не застосовується для об'єктів торгівлі, розташованих у населених пунктах з чисельністю населення менше 5 тис. осіб і торгова площа яких не перевищує 100 кв.метрів.
Вимоги до організації діяльності ринків встановлюються Кабінетом Міністрів України.
Також законопроектом встановлюється, що рішення про місце розташування ринку і його площа приймається органами місцевого самоврядування відповідно до містобудівної документації, зокрема генерального плану населеного пункту.
Підприємству забороняється нав'язувати суб'єктам господарювання та фізичним особам, які реалізують товари на ринку, платні послуги або змушувати їх купувати такі послуги в інших осіб.
Перелік платних послуг, які можуть надаватися на ринку, погоджується підприємством з органом місцевого самоврядування.
Крім того, законопроект визначає, що перелік соціально значимих товарів визначається Кабінетом міністрів України. Не допускається примушення суб'єктів господарювання, що здійснюють роздрібну торгівлю продовольчими товарами, до придбання повного асортименту продовольчих товарів у того чи іншого постачальника.
Розрахунки суб'єктами господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю продовольчими товарами, з постачальниками таких товарів за поставлені і реалізуються соціально значущі продовольчі товари здійснюються не пізніше: десяти робочих днів з дня отримання партії товарів, термін придатності яких менше десяти днів; тридцяти робочих днів з дня отримання партії товарів , термін придатності яких від десяти до тридцяти днів; сорока п'яти робочих днів з дня отримання партії товарів, термін придатності яких більше тридцяти днів.
У разі якщо постачальник продовольчих товарів не передає або відмовляється передати суб'єкту господарювання, який здійснює роздрібну торгівлю продовольчими товарами, документи, які він зобов'язаний передати відповідно до законодавства та договору поставки, строки оплати за поставлені товари, встановлені цією частиною, збільшуються на термін затримки передачі таких документів.