ua en ru

ВР відправила на доопрацювання закон про покарання за жорстоке поводження з тваринами

ВР відправила на доопрацювання закон про покарання за жорстоке поводження з тваринами Фото: Андрій Парубій (РБК-Україна)

Зокрема, планувалося посилити відповідальність за жорстоке поводження із безпритульними тваринами

Верховна Рада України не підтримала за основу проект закону №6598 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)", передає кореспондент РБК-Україна.

Проект закону повернуто суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Таке рішення підтримали 229 нардепів.

"У 2013 році Україна ратифікувала міжнародну Європейську конвенцію про захист домашніх тварин. На жаль, за чотири наступних роки її норми, які забороняють залишати домашніх тварин без догляду, спричиняти домашнім тваринам непотрібного болю та інші не імплементовані в українське законодавство, зокрема у ст. 22 Закону України Про захист тварин від жорстокого поводження", - сказано у пояснювальній записці.

У документі уточнюється поняття жорстокого поводження з тваринами.

Так, проектом планується передбачити застосування адміністративної відповідальності за жорстоке поводження із безпритульними тваринами. Так, забороняється бити, вбивати (за виключенням випадків, коли тварини створюють реальну загрозу для життя або здоров’я людей), отруювати чи калічити безпритульних тварин.

Передбачається визначити, що умови використання тварин у сільському господарстві повинні відповідати їх фізіологічним, видовим та індивідуальним особливостям, а також задовольняти їх природні потреби в кормах, воді, сні, рухах, у природній активності та інші потреби. При цьому документом забороняється: використання для роботи хворих або недогодованих тварин; утримувати тварин в приміщеннях, де проводиться забій тварин, або де знаходяться туші забитих тварин; проводити забій тварин до втрати ними свідомості. При цьому при проведенні таврування, біркування, знероження та кастрації застосовуються методи знеболювання.

У населених пунктах забороняється жебракування з тваринами, а також надавати фотопослуги з дикими тваринами крім зоопарків, цирків та дельфінаріїв, а у цирках забороняється використовувати виступи з тваринами з використанням вогню.

Також пропонується визначити порядок тимчасового вилучення тварин. Так, вбачається доцільним під час виявлення випадку жорстокого поводження з тваринами, передбаченого статтею 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення, відразу вилучити тварину до набрання законної сили рішенням суду про конфіскацію, якщо є підстави вважати, що перебування тварини у власника становить загрозу життю чи здоров’ю тварини.

Жорстоке поводження з тваринами, що призвело до каліцтва чи загибелі

За жорстоке поводження з твариною, що призвело до її каліцтва чи загибелі, пропонується передбачити більш жорстке покарання у вигляді позбавлення волі.

Таке поводження, що відноситься до хребетних, в тому числі безпритульних, що призвело до тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі тварини, а також нацькування тварин одна на одну чи на інших тварин, насильницькі дії у відношенні тварини, спрямовані на задоволення статевої пристрасті, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій караються позбавленням волі на строк від двох до трьох років з конфіскацією тварин або без такої.

Ті ж дії, вчинені у присутності малолітнього чи неповнолітнього, караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією тварин, або без такої.

Ті ж дії, вчинені з особливою жорстокістю, або щодо двох і більше тварин, або повторно, або групою осіб, караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з конфіскацією тварин, або без такої.

Після голосування спікер ВР Андрій Парубій закрив вечірнє пленарне засідання ВР.

Нагадаємо, раніше комітет ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендував Раді прийняти за основу законопроект № 5119 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення гуманного ставлення до тварин з метою морального розвитку суспільства.