ua en ru

ВР відмовилася приймати законопроект про державний фінансовий контроль держслужбовців

Верховна Рада України відмовилася приймати за основу та направила на повторне перше читання до комітету проект закону "Про заходи державного фінансового контролю публічної служби".

За даний проект проголосували 124 з 408 нардепів, зареєстрованих у сесійній залі.

Проект закону України (№4472 від 14.05.2009 р.) підготовлено відповідно до положень статей 7 і 8 Конвенції Організації Об'єднаних Націй проти корупції за власною ініціативою групи народних депутатів України з урахуванням напрацювань, проведених в рамках реалізації в Україні Порогової програми Корпорації "Виклики тисячоліття" щодо зниження рівня корупції.

Як йдеться у пояснювальній записці, метою прийняття законопроекту є створення адекватної масштабам задачі подолання корупції системи декларування доходів, майнового стану та видатків осіб, уповноважених на виконання функцій держави, членів їх сімей та близьких родичів, а також ефективної системи державного фінансового контролю за таким декларуванням.

Близькими родичами в контексті цього закону вважаються члени сім'ї, до яких відносяться подружжя, діти й батьки особи, уповноваженої на виконання функцій держави, які постійно проживають разом з ним.

Декларування здійснюється перед вступом на відповідну посаду або набуття відповідного статусу в інший спосіб (наприклад обрання депутатом), щорічно під час перебування на посаді або у відповідному статусі, а також протягом двох років після звільнення або втрати відповідного статусу в інший спосіб.

Декларуванню підлягають об'єкти нерухомості та цінне рухоме майно, що належать особі на праві приватної власності, у тому числі спільної власності, або перебувають в її володінні або користуванні незалежно від форми правочину.
Відомості про видатки та правочини підлягають декларуванню лише у разі, якщо їх розмір перевищує десять місячних прожиткових мінімумів, встановлених для працездатної особи на 1 січня звітного року.