ua en ru

ВР не ратифікувала угоду між Україною та ОАЕ про охорону інформації з обмеженим доступом

Народні депутати України не підтримали законопроект № 0029 "Про ратифікацію угоди між Кабінетом міністрів України та урядом Об'єднаних Арабських Еміратів про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом". За відповідне рішення проголосували 119 народних депутатів.

Як заявили депутати від опозиції, текст даної угоди був закритий для доступу депутатів, тому вони не мали змоги ознайомитися з ним. Тому депутати-опозиціонери запропонували відкликати законопроект, розсекретити угоду, щоб депутати ознайомилися з текстом, та знову внести на розгляд парламенту на закритому засіданні.

Угода встановлює визначення поняття "інформація з обмеженим доступом" та правові засади зберігання, обміну та поводження з такою інформацією.

Як повідомив заступник міністра закордонних справ України Віктор Майко, відповідаючи на запитання депутатів з трибуни ВР, під терміном "інформація з обмеженим доступом" мається на увазі, що доступ до тексту угод між Україною та ОАЕ може бути обмежений на прохання ОАЕ, оскільки деякі положення цієї угоди можуть стосуватися державної таємниці.

Ратифікація угоди обумовлена необхідністю створення правових засад для захисту інформації з обмеженим доступом, обмін якою, у разі потреби, буде здійснюватися між сторонами у ході співробітництва.

За словами Майко, зараз готуються проекти угод між урядами України та ОАЕ про військо-технічне співробітництво, що є дуже перспективним напрямком розвитку двосторонніх відносин.

Крім того, за словами заступника міністра, схожі угоди Україна вже має з Ізраїлем та Пакистаном.