ua en ru

ВР направила на доопрацювання законопроект, який відновлює права депортованих з території України нацменшин

Верховна Рада Україна (ВР) направила на доопрацювання законопроект № 5515, яким Україна визнає факт депортації нацменшин і забезпечує депортованим особам, які добровільно повертаються в місця їх постійного проживання на момент депортації, рівні з громадянами України права. "За" таке рішення проголосували 366 народних депутатів.

Крім того, нардепи визначили, що проект закону про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою має бути доопрацьований до наступного пленарного тижня, а Кабінет міністрів України повинен представити фінансово-економічне обгрунтування.

Згідно з положеннями законопроекту, депортованими визнаються особи з числа депортованого кримськотатарського народу, який був підданий насильницькому переселенню в період 1941-1944 років, яке передбачало депортацію всіх без винятку представників цього народу з місць їх постійного проживання, і які набули громадянство України, а також інші особи депортовані в цей період.

Депортованим особам, які повертаються в Україну напроживання, гарантується за їх бажанням право на поселення в межах тих адміністративно-територіальних одиниць, де вони (або їхні батьки, або дід чи баба) проживали намомент депортації.

Вилучені внаслідок депортації будівлі та інше майно по можливості (якщо будинок не зайнятий, а майно збереглося) повертаються депортованим або його спадкоємцям натурою. У разі відсутності такої можливості заявнику відшкодовується вартість будівель та майна.