ua en ru

ВР має намір закріпити за Нацкомуслуг право затверджувати порядок формування тарифів на комунальні послуги

Верховна Рада України (ВР) прийняла в першому читанні за основу законопроект № 10368, ініційований народним депутатом від Партії регіонів, яким пропонується надати право Нацкомуслуг затверджуватиме порядок формування тарифів на комунальні послуги замість місцевої влади. "За" законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності суб'єктів господарювання у сфері комунальних послуг" проголосували 230 з мінімально необхідних 226 народних депутатів.

Згідно із законопроектом планується впровадження поточних рахунків із спеціальним режимом використання для зарахування коштів, що надходять як плата за теплову енергію і послуги з централізованого водопостачання та водовідведення від усіх категорій споживачів, визначення алгоритму і нормативів розподілу коштів на таких рахунках для проведення розрахунків за спожитий природний газ та електричну енергію.

Крім того, планується розширити повноваження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг (Нацкомуслуг). Зокрема в сфері повноважень щодо затвердження методик формування тарифів на послуги у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення для всіх суб'єктів господарювання, що надають такі послуги, незалежно від органу, що здійснює ліцензування відповідної господарської діяльності. А також повноважень щодо схвалення інвестиційних програм підприємств, що надають послуги у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення.

Також передбачається, що тарифи на надання послуг з питного водопостачання розраховуються на підставі галузевих нормативів витрат і повинні повністю відшкодовувати експлуатаційні витрати та забезпечувати надійну роботу об'єктів централізованого питного водопостачання та водовідведення, повинні враховувати економічно обгрунтовані витрати і забезпечувати рівень рентабельності не нижче граничного рівня рентабельності, встановленого Нацкомуслуг.

Розмір інвестиційної складової тарифу затверджується органом, уповноваженим здійснювати встановлення тарифів.
Встановлення тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення нижчими від розміру економічно обгрунтованих витрат з урахуванням граничного рівня рентабельності без відповідного відшкодування не допускається і може бути оскаржено в суді.

Тариф на теплову енергію для споживача визначається як сума тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії. Відповідно до законопроекту вони також повинні враховувати економічно обгрунтовані витрати і забезпечувати рівень рентабельності не нижче граничного рівня рентабельності, встановленого національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг.

Збитки теплоенергогенеруючих та теплопостачальних організацій внаслідок надання пільг з оплати за спожиту теплову енергію окремим категоріям споживачів повністю відшкодовуються за рахунок джерел фінансування, визначених законами України, які передбачають відповідні пільги.