ua en ru

ВР має намір схвалити створення Фонду гарантування страхових виплат за договорами страхування життя

Народні депутати України підтримали у першому читанні законопроект 2327 "Про Фонд гарантування страхових виплат за договорами страхування життя". За відповідне рішення проголосувало 247 народних депутатів.

"Проти" проголосувало 4 депутати. Утрималися 30 депутатів.

Законопроект встановлює основи діяльності Фонду та регулює гарантії страхових виплат за договорами страхування життя; право на отримання гарантійних виплат і компенсаційних виплат; порядок здійснення виплат за рахунок коштів Фонду.

У разі настання неплатоспроможності страховика Фонд гарантує страхувальнику або вигодонабувачу відшкодування розміру страхової виплати чи викупної суми, передбаченої договором страхування життя, укладених після набуття чинності цього закону, але не більше максимального розміру гарантійних виплат.

Також, за рахунок коштів Фонду, гарантується забезпечення покриття активами страхових резервів за укладеними договорами страхування життя, що передаються від неплатоспроможного іншому страховику.

Органами управління Фонду є адміністративна рада та виконавча дирекція Фонду.

До складу адміністративної ради Фонду входити шість чоловік. Адміністративна рада Фонду формується шляхом делегування до її складу двох представників Кабінету міністрів, одного представника уповноваженого органу, а також трьох представників учасників Фонду, які обираються на зборах учасників Фонду шляхом рейтингового голосування.

Учасниками Фонду повинні стати страховики, які отримали ліцензію на здійснення страхування життя.

Розмір вступного внеску пропонується встановити на рівні 20 тис. грн. Учасники Фонду будуть платити регулярні внески в розмірі 0,4% від суми страхових премій, отриманих учасником Фонду за відповідний