ua en ru

ВР планує удосконалити законодавство щодо захисту дітей від сексуального насильства

ВР планує удосконалити законодавство щодо захисту дітей від сексуального насильства Фото: Верховна Рада України

За документ проголосував 251 парламентарій

Верховна Рада України підтримала за основу законопроект №2016 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту дітей від сексуальних зловживань і сексуальної експлуатації". За документ проголосував 251 парламентарій, передає кореспондент РБК-Україна.

Так, документом передбачається встановити чіткий мінімальний вік статевого повноліття, удосконалити відповідальність осіб, які посягають на статеву свободу і недоторканність, честь і гідність дітей.

Законопроектом пропонується встановити відповідальність за скоєння насильницького задоволення статевої пристрасті неприродним способом щодо неповнолітнього або неповнолітньої у вигляді позбавлення волі на термін від 7 до 12 років.

Так, чинне законодавство ст. 155 КК України передбачає кримінальну відповідальність за статеві відносини з особою, яка не досягла статевої зрілості. Питання про досягнення статевої зрілості вирішується судово-медичною експертизою.

Згідно із запропонованими у законопроекті змінами, криміналізуються добровільні статеві зносини з особою, яка не досягла 16-річного віку, вчинені повнолітньою особою. Таким чином, встановлюється мінімальний вік статевого повноліття, що відповідає рекомендаціям Комітету ООН з прав дитини, а також не виникає потреби в обов’язковому проведенні судово-медичної експертизи для встановлення статевої зрілості потерпілої особи, що суттєво полегшує процес кваліфікації та доказування цього злочину.

"Використання запропонованого у проекті вікового критерію та відмова від вживання терміна „статева зрілість” різко знизить ймовірність об’єктивного ставлення у провину, оскільки суб’єктивна сторона цього складу злочину вимагає від винного усвідомлення, що потерпіла особа не досягла статевої зрілості. Водночас фізіологічний (статевий) розвиток є індивідуальним і встановлення факту недосягнення потерпілою особою статевої зрілості не рідко вимагає спеціальних знань, а в окремих випадках є неможливим без проведення відповідної експертизи", - сказано в пояснювальній записці.

Також, у ст. 155 Кримінального кодексу України пропонується встановити спеціального суб’єкта. Суб’єктом даного злочину повинна бути саме повнолітня особа, оскільки ідея цієї норми полягає у захисті дитини від впливу дорослої особи, яка в силу свого повноліття здатна повною мірою усвідомлювати суспільно-небезпечний характер такої своєї поведінки відносно дитини. Водночас, у п. 3 цієї статті підкреслено, що така норма не поширюється на врегулювання статевих стосунків між неповнолітніми, що здійснюються за взаємною згодою.

Нагадаємо, раніше Рада прийняла закон про захист ошуканих вкладників банків.