ua en ru

ВР має намір схвалити надання державної допомоги суб'єктам господарювання

Народні депутати України підтримали у першому читанні законопроект 2749 "Про державну допомогу суб'єктам господарювання". За відповідне рішення проголосувало 327 народних депутатів.

"Проти" проголосувало 0 депутатів. Утрималися 0 депутатів.

Законопроектом передбачено, що реформування системи державної допомоги має забезпечуватися шляхом реалізації таких основних завдань:

- запровадження здійснення моніторингу державної допомоги;
- складення та ведення реєстру відомостей про надавачів і отримувачів державної допомоги, її види та обсяги;
- щорічного звітування про надання державної допомоги;
- запровадження контролю за впливом державної допомоги на конкуренцію.

Повноваження з проведення моніторингу, складення та ведення реєстру, складення звіту, а також здійснення контролю за впливом державної допомоги на конкуренцію покладаються на уповноважений орган - Антимонопольний комітет, який не є надавачем державної допомоги, має незалежний статус та досвід роботи щодо аналізу впливу нормативно-правових документів та рішень органів влади і органів місцевого самоврядування на конкуренцію.

Законопроектом встановлюється загальний принцип недопустимості для конкуренції державної допомоги, яка спотворює або загрожує спотворенню конкуренції.

Крім того народні депутати України підтримали у першому читанні законопроект 2750 "Про внесення змін до статті 35 Бюджетного кодексу України (щодо державної допомоги суб'єктам господарювання)". За відповідне рішення проголосувало 321 народний депутат.

Законопроектом пропонується доповнити статтю 35 Бюджетного кодексу України, у якій визначаються правові засади процесу складання бюджетного запиту, новою частиною четвертою.

В ній передбачається встановити, що "якщо бюджетний запит передбачає надання підтримки суб'єктам господарювання за рахунок державного чи місцевого бюджету у будь-якій формі, головні розпорядники бюджетних коштів додають до бюджетного запиту копію рішення уповноваженого органу з питань державної допомоги, прийнятого за результатами розгляду повідомлення про нову державну допомогу або справи про державну допомогу відповідно до закону "Про державну допомогу суб'єктам господарювання", або письмово повідомляють про їх звільнення від обов'язку повідомлення про нову державну допомогу з посиланням на положення зазначеного закону та нормативно-правові акти, якими встановлені відповідні умови для звільнення".