ua en ru

ВР може прийняти закон "Про державну допомогу суб’єктам господарювання " в 2012 р

Верховна Рада (ВР) України може прийняти закон України "Про державну допомогу суб'єктам господарювання" в 2012 р. Про це заявив перший заступник голови Антимонопольного комітету України (АМКУ) Юрій Кравченко в рамках круглого столу на тему "Реформування системи державної допомоги в Україні", передає кореспондент РБК Україна.
За словами Кравченко, цей закон покликаний не визначати розмір державної допомоги, а контролювати її надання з метою збереження конкурентоспроможності суб'єктів господарювання.
"Цей закон потрібен для того, щоб бути адаптованим до законодавства ЄС і мати можливість підписати угоду про зону вільної торгівлі. Завданням цього закону є встановлення балансу між необхідністю допустимої державної допомоги і збереженням належного рівня економічної конкуренції, тому що спотворення конкуренції внаслідок надання державної допомоги, це якраз є та проблема яка існує в Україні. Тому, що до цього часу питання розглядалося лише в контексті саме надання державної допомоги і ніколи ніхто не думав про негативні наслідки, які можуть мати ці дії для учасників єдиного ринку", повідомляє професор КНУ ім. Тараса Шевченка, експерт проекту ЄС, Наталія Кузнєцова.
Доктор юридичних наук, експерт проекту ЄС Юджин Стюард (Ірландія) підкреслив, що закон є допрацьованим та відповідає стандартам ЄС. Натомість, головний науковий співробітник у галузі прогнозування НАНУ Володимир Сіденко розкритикував даний законопроект, зокрема він провів лінії конфлікту між цим та іншими законопроектами, які є полем для корупції.
Нагадаємо, за словами Кравченка, подібний законопроект був внесений до українського парламенту в грудні 2004 р., але не набрав потрібної кількості голосів через глибоку деталізацію. Наступний проект був розроблений у 2006 р., він кардинально відрізнявся від попереднього, але також не був підтриманий. У 2008 р. була ще одна спроба удосконалення законопроекту, він був дещо середнім між першим та другим варіантами, але на етапі співвиконавців не був погоджений, тому що не було визначено орган контролю.