ua en ru

ВР ліквідувала інститут народних засідателів у кримінальному процесі

Верховна Рада України (ВР) сьогодні, в ході ранкового засідання ухвалила у другому читанні та в цілому законопроект, що передбачає ліквідувати інститут народних засідателів у кримінальному процесі. Відповідний проект "Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо участі народних засідателів)" № 8308 від 29.03.2011 р., поданий народним депутатом України від фракції БЮТБ Володимиром Пилипенком, підтримали 239 народних депутатів.

Законопроектом внесено зміни до Кримінально-процесуального кодексу, ліквідувавши інститут народних засідателів у кримінальному процесі, а справи, які на сьогоднішній день підсудні складу суду за їх участю, передати до компетенції складу суду, що утворюється з трьох професійних суддів.

Зокрема, частина друга статті 17 Кримінально-процесуального кодексу виклана у редакції, яка передбачає, що "кримінальні справи про злочини, за які законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше десяти років, розглядаються в суді першої інстанції колегіально судом у складі трьох осіб, якщо підсудний заявив клопотання про такий розгляд, а про злочини, за які законом передбачена можливість призначення покарання у вигляді довічного позбавлення волі - у складі трьох осіб незалежно від наявності клопотання підсудного про такий розгляд".

Згідно із проектом, "судовий розгляд кримінальних справ, розпочатий до моменту набрання чинності цим законом за участю народних засідателів, завершується відповідно до положень, які діяли до набрання чинності цим законом".

Нагадаємо, 7 квітня 2011 р. ВР прийняла за основу даний законопроект.