ua en ru

ВР повинна внести зміни до регламенту, які дозволятимуть автоматично припиняти повноваження нардепа в момент написання заяви, - ПР

Народний депутат України від Партії регіонів Володимир Макеєнко переконаний, що в ситуації коли парламент не може відправити у відставку депутатів, які суміщають свої повноваження з міністерськими посадами, Верховна Рада повинна внести зміни до регламенту, які дозволять автоматично позбавляти депутата мандату в момент написання ним заяви. Про це Макеєнко заявив в кулуарах Верховної Ради, передає кореспондент РБК-Україна.

"Треба змінювати регламент, щоб автоматично припинялися повноваження народного депутата у момент написання заяви. Людина виконує норму Конституції, а йому не дають піти... Ми бачимо штучну ситуацію, коли опозиція говорить про норми Конституції, а з іншого боку займається звичайним блокуванням", - сказав Макеєнко.

У той же час він відзначив, що поки ця норма не прийнята, парламент повинен шукати вихід із нинішньої ситуації і завтра повернеться до кадрових питань. "Я думаю процедура дозволяє це зробити, а кількість голосів ми будемо завтра дивитися на табло", - додав нардеп.

Він також підкреслив, що ті міністри, які сьогодні не були позбавлені повноважень все ж можуть працювати в уряді і бути народними депутатами, оскільки вони зі свого боку написали заяви і до них жодних питань бути не може.

У свою чергу народний депутат з фракції "Удар" Валентин Наливайченко зазначив, що сьогоднішні звільнення глави НБУ Сергія Арбузова і міністрів-сумісників не відбулися, оскільки в парламенті повинен був пролунати звіт Арбузова і перше, що мають намір зробити депутати "Удару" після відставки Арбузова - направити запити до Генпрокуратури з вимогою перевірити його діяльність на посаді глави НБУ.

""Удар" має намір після звільнення направити звернення в ГПУ, якщо члени уряду і глава НБУ порушують закон. А якщо не порушують, то нехай відзвітують перед людьми і депутатами", - сказав Наливайченко.

Нагадаємо, на своєму сьогоднішньому засіданні Рада не змогла звільнити Сергія Арбузова з поста голови Нацбанку, а Ігоря Прасолова - позбавити депутатського мандата. Причому Прасолова вже вдруге депутати не можуть позбавити депутатства. У пропрезидентської більшості не вистачає голосів.

За постанову "Про звільнення Арбузова С. з посади голови Національного банку України" проголосували лише 217 народних депутатів з мінімально необхідних 226. За постанову про позбавлення Ігоря Прасолова депутатського мандата більшість зібрала 224 голоси з мінімально необхідних 226.

Читайте також: Янукович пропонує призначити на посаду голови НБУ Ігоря Соркіна