ua en ru

Вперше за вісім років росіяни стали витрачати на їжу понад 50% доходів

Вперше за вісім років росіяни стали витрачати на їжу понад 50% доходів Фото: вперше за вісім років росіяни стали витрачати на їжу понад 50% доходів

На даний момент зниження рівня життя вже відзначили 50% населення РФ

Вперше за вісім років мешканці Російської Федерації стали витрачати на їжу понад 50% доходів. Про це йдеться в щомісячному моніторингу соціально-економічного становища і самопочуття населення Інституту соціального аналізу і прогнозування РАНГіДС при президенті Росії.

"Частка продовольчих товарів, включаючи напої, і тютюнові виробів вперше за вісім років перевищила частку непродовольчих товарів, склавши в лютому 2016 р. 50,1% та 49,9% обсягу роздрібної торгівлі товарами, відповідно", - йдеться в доповіді.


Також наголошується, що за перший квартал 2016 року споживчі ціни зросли на 8,4% до аналогічного періоду 2015 року.

"На відміну від ситуації минулого року, коли продукти харчування стали драйвером зростання цін, менше всього за січень-березень 2016 р. до січня-березня 2015 р. подорожчали продовольчі товари - на 6,9%, що на 9,7% зросли ціни на непродовольчі товари та на 8,5% послуги", - йдеться в звіті.

Крім того, експерти відзначають і зростання застійної безробіття - тих, хто шукає роботу понад 12 місяців, а середній час пошуку роботи збільшився в лютому 2016 р. порівняно з відповідним періодом минулого року на 6%.

Також, згідно з документом, продовжує зростати чисельність зареєстрованих безробітних: до 1 березня їх кількість досягла 1,1 млн. осіб або 1,4% від усієї робочої сили.

"Переважає песимізм в оцінці змін економічної ситуації. Горизонт виходу з кризи відсувається. Більшість населення (80%) в різній мірі зачеплені кризою, ще 15% очікують, що їм доведеться зіткнутися з проявами кризи. Насамперед негативні очікування формуються щодо зниження рівня оплати праці, і, як наслідок, побоюються зниження рівня життя", - йдеться в доповіді.

Згідно з документом, на даний момент зниження рівня життя вже відзначили 50% населення.

"Відповіддю на негативні явища в економіці стало скорочення споживчої активності - в режим економії увійшли не тільки малозабезпечені, але і середні шари. Трудові стратегії адаптаційного характеру в суспільстві не формуються, що підтверджує поширення масових патерналістських орієнтацій і посилення запиту на компенсаторні заходи соціальної політики", - йдеться в документі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що переважна кількість жителів Російської Федерації відчувають себе в цілому щасливими людьми.