ua en ru

Відновлення роботи Одеського НПЗ зменшить імпорт бензину, - нардеп

Відновлення роботи Одеського НПЗ зменшить залежність України від імпортного палива і зміцнить її енергетичну безпеку. Таку думку висловив народний депутат України, член комітету Верховної Ради України з питань ПЕК, ядерної політики і ядерної безпеки Олег Зарубінський.

"Зростання імпорту і залежність на 70% від постачань бензину з Білорусі, Польщі, Литви, Румунії - це однозначно неправильно. Лише модернізація заводів, у тому числі Одеського НПЗ, може вплинути на ситуацію і зменшити залежність від імпорту палива", - заявив він в ході енергетичного форуму "Україна-Польща", оцінюючи покупку Одеського НПЗ компанією "СЄПЕК" і перспективи відновлення роботи заводу.

Інші польські і українські експерти, які брали участь в роботі енергетичного форуму в Польщі, також звернули увагу на небезпеку збільшення імпорту палива до України.

"Українські працюючі нафтопереробні заводи - це гарантія енергетичної безпеки України. Це гарантія, що в разі паливної кризи або дефіциту бензину в Білорусії, Литві, Польщі або Румунії наша країна не виявиться без палива і ціни не піднімуться різко вгору. Також можна сподіватися на зменшенні контрабанди і фальсифікату нафтопродуктів. Звичайно ж, відновлення роботи заводу є позитивним сигналом інвесторам", - підкреслює член Наглядової поради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Нагадаємо, Одеський НПЗ був зупинений в жовтні 2010 р., оскільки підприємство було відрізане від трубопровідних маршрутів постачання сировини: в кінці 2010 р. Україна домовилася з "Білоруською нафтовою компанією" про прокачування нафти по маршруту Одесса-Броди для переробки на Мозирському НПЗ.

У теж час в березні 2013 року Східно-європейська паливно-енергетична компанія (СЄПЕК) і ВАТ "Лукойл" підписали угода про купівлю-продаж ПАО "Лукойл-Одеський НПЗ", операція буде закрита до 1 червня 2013 р. У той же час, як повідомив міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький, НПЗ почне роботу 29 березня.