ua en ru

Війська Каддафі знищили щонайменше 25 бунтівників між Адждабією і Марса-ель-Брегою

Урядові війська Лівії знищили щонайменше 25 бунтівників на лінії фронту між містами Адждабія і Марса-ель-Брега в східній частині Лівії, передає РБК з посиланням на телеканал Al Jazeera, який посилається на джерела в опозиційних формуваннях.

Бунтівники протягом декількох місяців намагалися захопити стратегічний центр нафтової промисловості - м.Марса-ель-Брега, що відкрило б їм шлях до Сірта, рідного міста лівійського лідера Муаммара Каддафі, а потім в столицю країни - м.Тріполі.

За словами представників повсталих, вони були "обмануті" - військовослужбовці лівійської армії зробили вигляд, що здаються, підійшли з білим прапором, а потім відкрили вогонь по заколотниках.

Як повідомляється, ще кілька десятків бойовиків опозиційних збройних формувань отримали поранення і були переведені в лікарню в Адждабії, в 160 км на південь від Бенгазі.

Французькі та британські ударні вертольоти з 3 червня здійснювали повітряне прикриття бунтівників, атакуючи позиції урядових військ всередині і навколо Марса-ель-Бреги.

За оцінкою бунтівників, Марса-ель-Брегу захищають до 5 тис. військовослужбовців урядових військ.

Нагадаємо, в лютому 2011 р. в Лівії спалахнула громадянська війна, яка розколола країну на захід, де взяли гору прихильники глави держави Каддафі, і схід, контрольований бунтівниками. 17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє літакам лівійського уряду здійснювати польоти над територією країни. Потім в лівійський конфлікт втрутилася міжнародна коаліція, яка почала завдавати ударів по військових і промислових об'єктах, що знаходяться під контролем сил армії Каддафі. Через деякий час командування коаліцією перейшло до НАТО.