ua en ru

Війська Асада вбили понад 220 осіб за чотири дні бомбардувань

Війська Асада вбили понад 220 осіб за чотири дні бомбардувань Фото: за 4 дні бомбардувань в Сирії загинули понад 200 мирних жителів (фото з відкритих джерел)

Загинуло багато дітей

У Сирії кількість загиблих в результаті чотириденної бомбардування силами президента країни Башара Асада у Східній Гуті перевищила 220 осіб. Про це повідомляє AFP.

Зіткнення ознаменувало нову ескалацію між Вашингтоном, який погрожував режиму щодо його можливого використання хімічної зброї, і Дамаском, який назвав останній інцидент у східній Сирії "військовим злочином". Крім того, представник РФ в ООН Василь Небензя на закритому засіданні Радбезу ООН подав протест на адресу США. Однак на своєму засіданні в четвер, 8 лютого, Радбез не зміг підтримати заклик ООН до місячного гуманітарного припинення вогню в Сирії.

За словами одного з місцевих лікарів, в Східній Гуті з 2011 року не було подібних бомбардувань, які відбулися за останні 96 годин.

"Це найгірші чотири дні, які коли-небудь були в Гуті.З 2011 року по теперішній час ніколи не було рівня бомбардувань, який ми спостерігали за останніми 96 годин", - сказав медик.

Наголошується, що серед жертв бомбардувань багато дітей.

За даними державного агентства новин SANA, щонайменше два мирні жителі були вбиті в матчі вогнепальну мінометному вогні в контрольованих урядом районах Дамаска.

Східна Гута є однією з декількох так званих "зон деескалації", погоджених у минулому році трьома основними зовнішніми гравцями в конфлікті - Туреччиною, Іраном і Росією.

Анкара оголосила в четвер, що проведе новий тристоронній саміт, щоб активізувати зусилля по припиненню війни, в результаті якої з 2011 року загинуло щонайменше 340 тис. людина і переміщених осіб

Сполучені Штати підтримали цю заяву, але Росія - давній союзник уряду Сирії - знизала плечима.

"Це нереально", - сказав журналістам Небензя.

Сирійські спостерігачі припустили, що силові структури, можливо, прагнули захопити ключове нафтове родовище і великий газовий завод у зоні зберігання SDF.

Нафтове родовище Омар, одне з найбільших в Сирії, мало довоєнний випуск 30 тис. барелів на день, в той час як газове родовище Коноко мало довоєнну потужність 13 млн куб. м на день.

У листі на ім'я генерального секретаря ООН сирійське міністерство закордонних справ заявило, що напад "являє собою військовий злочин і злочин проти людства".

Нагадаємо, вчора США розбомбили війська Асада в ході контрнаступу.