ua en ru

Війна Росії проти України: що відомо про просування військ РФ і втрати на даний момент

Війна Росії проти України: що відомо про просування військ РФ і втрати на даний момент Збитий російський літак (фото: t.me/tsaplienko)
Автор: Милан Лелич

Росія напала на Україну 24 лютого близько 5 ранку. Станом на 13: 00 активна фаза російської агресії проти України триває.

Що відомо про просування російських військ, втрати серед українських збройних сил і цивільних осіб, а також втрати агресора на даний момент -- повідомляє РБК-Україна.

02:00. Головна перемога українських сил за останні години-повернуто контроль над аеропортом у Гостомелі, який російські вйоска могли використовувати для атаки на Київ.

На Херсонському напрямку українська армія змогла відбити автомобільний міст і закріпитися на Лівому березі Дніпра.Спроби сил агресора попрямувати на Правобережжя в районі Херсона були відбиті, зараз російські війська ведуть наступ у напрямку Мелітополя.

Вдалося зупинити наступ військ РФ на чернігівському напрямку та під Глуховом Сумської області. Ведуться оборонні бої в районі Харкова, Сум і Охтирки.

На Донбасі по ряду напрямків українські війська змогли повернути позиції на передньому краї оборони, російські війська продовжують спроби прориву, але захопити нові населені пункти у сил агресора не виходить.

Втрати в живій силі у сил агресора майже за добу бойових дій становлять 350-400 осіб. Також знищено понад 30 танків агресора, до 130 бронемашин, 5 літаків і 6 вертольотів.

Українські війська втратили 137т осіб загиблими, з них 13-при обороні острова Зміїний в Чорному морі, який перейшов під контроль РФ. Також загинули 57 цивільних осіб, з них 23 людини - на Харківщині.

17:30. Під Глуховим знищено 15 російських танків з ПТРК Javelin.

У Гостомелі під Києвом окупанти зробили висадку десанту, з 34 вертольотів противника збиті три, українська артилерія накрила аеропорт вогнем, втрати військ РФ поки невідомі.

Також російські війська зайшли в зону відчуження біля Чорнобильської АЕС і спробували захопити об'єкт, українські солдати дають відсіч.

На південному напрямку російська армія змогла захопити Генічеський район і місто Олешки, переправу через Дніпро і Каховську ГЕС. Внаслідок обстрілів На Херсонщині загинули 13 осіб, з них 9 військовослужбовців.

Тривають бої на Донбасі, зокрема біля населеного пункту Харчовик, українська армія успішно тримає оборону.

Російська бронетезника зайшла в Суми, ведуться бої, адмінбудівлі міста знаходяться під контролем України.

Також був атакований острів Зміїний в Чорному морі, українські війська тримають оборону.

15:00. Російські війська ведуть наступ на суми з боку Конотопа, ведуться бої на околиці міста. Завдано удару по військовій частині в Охтирці Сумської області, наступ противника зупинено під Путивлем.

Ведуться бої за Генічеськ, Скадовськ і Чаплинку на Херсонщині.

Зупинено спробу прориву з білоруського напрямку, знищено п'ять одиниць російської бронетехніки.

Тривають бої за щастя і Станицю Луганську, просування російських військ зупинено, знищені два російські танки і один БТР, взяті в полон військовослужбовці РФ.

Війна Росії проти України: що відомо про просування військ РФ і втрати на даний моментВзяті в полон під Щастям російські військовослужбовці (фото: https://www.facebook.com/pressjfo.news)

На Київщині впав український військовий літак, кількість жертв уточнюється.

14:00. За повідомленням Генштабу ЗСУ, за сьогодні російські війська завдали понад 30 артилерійських і авіаударів ударів по території України. Триває наступ з півдня, на Херсон і Каховку. Диверсійні групи РФ ведуть дії в Одеській області

13:30. В результаті обстрілу військової частини в Одеській області загинули 18 осіб.

Війна Росії проти України: що відомо про просування військ РФ і втрати на даний момент

Зруйнована військова частина під Одесою (фото: Одеська ОДА)

У Луганській області ЗСУ змогли знищити російську бронетехніку. Також українські війська взяли в полон кількох російських військовослужбовців.

Війна Росії проти України: що відомо про просування військ РФ і втрати на даний моментЗнищена російська техніка (фото: t.me/Pravda_Gerashchenko)

Російські війська ведуть настпуленіе в Херсонській області, за повідомленнями місцевих ЗМІ, збройні формування країни-агресора змогли захопити Каховську гідроелектростанцію і головну будівлю Північно-Кримського каналу

Російські вертольоти обстріляли військовий аеродром у Гостомелі біля Києва, українські сили знищили три вертольоти противника.

За повідомленнями Державної прикордонної служби, тривають бої під Щастям Луганської області, українська армія тримає оборону.

Вдруге зазнали обстрілу військові частини в Броварах, за повідомленнями місцевої влади, шестеро людей загинули, 12 поранені.

12:00. Незважаючи на одночасний наступ по багатьох напрямках, поки що російські війська змогли захопити тільки два населених пункти в Луганській області: Городище і Мілове. Атаки на стратегічно важливі міста Щастя і Маріуполь вдалося відбити. За офіційною інформацією, зупинено просування російських військ на чернігівському напрямку, тривають бої на Херсонському та Харківському напрямках.

За повідомленням командування українських Об'єднаних сил, при атаці на місто Щастя було знищено близько 50 солдатів країни-агресора. Крім того, на об'їзній дорозі Харкова були спалені чотири російські танки. У районі проведення ООС були знищені сім літаків повітряних сил РФ і два вертольоти, підбиті два танки, знищені кілька військових вантажівок. За даними Генштабу ЗСУ, в цілому були знищені десятки одиниць бронетехніки російських збройних сил.

Під час обстрілу військового містечка в Броварах загинула одна людина, є один поранений і п'ятеро потерпілих. У місті Подільськ Одеської області при обстрілі військової частини загинули 6 осіб, 7 поранені, 19 безвісти зниклих. У Маріуполі через обстріл загинула одна людина, двоє поранені. Біля Вугледара Донецької області загинули троє цивільних. У Чугуєві через обстріл житлового будинку загинула дитина, кілька людей поранені. Також в бою загинули троє українських прикордонників.

За словами радника глави ВП Олексія Арестовича, всього з початку російського наступу загинули більше сорока українців, кілька десятків поранені.