ua en ru

Війна не закінчиться з відставкою Януковича, - політолог

Усередині "Майдану" багато або зовсім некерованих, або слабкокерованих угруповань, які готові йти до кінця. І цей кінець для них - сама війна.

Такої точки зору дотримується директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

"Війна, як мені здається - і є той самий кінець. Що таке для радикалів переможний кінець - голова Януковича? Ну, припустимо, піде Янукович у відставку. Що далі? А далі, напевно, вони будуть воювати за очищення країни від усіх нелояльних до їх ідеології. Як вони кажуть, - "чемодан, вокзал, Росія". І це в кращому випадку. Люди налаштовані дуже радикально і, цих людей не задовольнить ніяка угода", - стверджує Погребинський.

Політолог вважає, що у разі такого розвитку подій, війна стане вже проблемою лідерів опозиції та їхніх західних однодумців.

"Вони повинні будуть якось цю проблему вирішувати разом, тому що раз влада не має можливості використовувати силу, а радикали використовують силу на власний розсуд, то тільки опозиція повинна з ними розбиратися", - говорить експерт.

Погребинський навів ще дві версії щодо причин зацікавленості "Майдану" у подальшому протистоянні.

"Послухайте, що говорить Яценюк. Він збирається підписати угоду в Адміністрації Президента. І він каже, - як буде угода, я піду на "Майдан", щоб "Майдан" схвалив цю угоду. Це як розуміти? Виходить, що вони спочатку парафують угоду, яку потім будуть обговорювати з "Майданом".

Але такий стан може затягнутися до виборів. І "Майдан" буде використовуватися як тиск на ці вибори. Але це тільки моє припущення. Реально, ситуація стане більш зрозумілішою до кінця дня", - говорить Погребинський.

Згідно з другою версією - в кровопролитті зацікавлена ​​найбільш наближена до Тимошенко група з "Батьківщини".

"Версія звучить так, що в таборі офіційної парламентської опозиції, в рядах "Батьківщини", є люди, які орієнтуються на повний розгром Партії регіонів, причому без всяких компромісів. Після розгрому вони мають намір звільнити Тимошенко. І тоді вони опиняться нагорі в партії. І якщо війна до кінця - тоді вони з Тимошенко разом підуть на вибори і отримають управління ресурсами країни", - резюмує директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології.