ua en ru

Вовк заявив, що закон про ринок електроенергії зніме суперечки навколо формування ОРЦ

Вовк заявив, що закон про ринок електроенергії зніме суперечки навколо формування ОРЦ Фото: Дмитро Вовк

Порядок формування оптово-роздрібної ціни на електроенергію впроваджено на перехідний період

Порядок формування оптово-роздрібної ціни (ОРЦ) на електроенергію впроваджено на перехідний період, до початку роботи ринку електроенергії. Про це у Верховній раді заявив голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг Дмитро Вовк.

За його словами, всі суперечки навколо формули розрахунку ОРЦ будуть зняті після прийняття парламентаріями закону "Про ринок електричної енергії України", оскільки тоді вартість електроенергії буде визначати ринок.

"Цей порядок встановлює чіткі правила ціноутворення, яких не було попередні 25 років. Порядок формування ОРЦ необхідний на перехідному етапі до того моменту, коли народні депутати підтримають закон "Про ринок електричної енергії", - пояснив Вовк.

Він підкреслив, що діючий порядок формування ОРЦ отримав підтримку всіх зацікавлених міністерств і відомств.

"Порядок формування ОРЦ був розроблений на рекомендації Антимонопольного комітету, тому що раніше не було жодного документа, який регулював розрахунок оптово-роздрібної ціни. Він дозволив зв'язати вартість електроенергії з світовими цінами на енергетичні ресурси і зробити прогнозованою ціну на енергетичні ресурси", - уточнив глава НКРЕКП.

Вовк додав, що запровадження зрозумілої системи розрахунку дозволило зміцнити енергетичну незалежність України.

"Цей порядок формування ОРЦ допоміг і далі допомагає досягати енергонезалежності. Ми зупинили падіння видобутку вугілля в Україні. Цей порядок дозволив імпортувати і диверсифікувати постачання вугілля і зменшити потребу в бюджетній підтримці галузі. Крім цього, з 1 січня, завдяки цим порядком, оптово-роздрібна ціна була зменшена на 10%", - підкреслив Вовк.

Законопроект №4493 "Про ринок електричної енергії України" був відправлений на повторне друге читання. Голосування заплановане на сьогодні, 13 квітня. Як повідомлялося, законопроект покликаний суттєво змінити ситуацію з захистом прав споживачів електроенергії. Його головне завдання – дати споживачеві право самостійно обирати постачальника електроенергії, а постачальнику – вибирати покупця. Він повинен забезпечити прозоре ринкове формування тарифів і чесну конкуренцію, а також усунути "ручне" управління.