ua en ru

Східний ГЗК: через 5 років повністю забезпечимо свої АЕС українським ураном

Східний ГЗК: через 5 років повністю забезпечимо свої АЕС українським ураном

Розроблена державна програма, яка дозволить протягом п'яти років збільшити виробництво урану для українських АЕС до 100% потреби України. Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" повідомив генеральний директор Східного ГЗК Олександр Сорокін.

"З 2008 року вся продукція Східного ГЗК реалізується за довгостроковим контрактом виключно НАЕК "Енергоатом". Для задоволення потреби "Енергоатому" в урані було прийнято рішення про придбання сировини, до якої входить уран, для переробки і доведення його до необхідної кондиції. Існує світова практика роботи уранових заводів на привізній сировині. А міркування деяких "експертів" про те, що Східний ГЗК нібито купував урановий концентрат для його перепродажу є повною нісенітницею. Навпаки, вперше за роки незалежності реалізовано складний проект придбання уранової сировини для максимального завантаження ураноперероблювального виробництва і збільшення випуску урану необхідної якості", - зазначив Олександр Сорокін.

Гендиректор Східного ГЗК спростував інформацію про нібито невигідність закупівлі уранової сировини з допомогою австрійської компанії Steuermann Investitions. "Ця компанія є офіційним дилером казахського виробника (Степногорського комбінату). Її завдання - не тільки продаж сировини, але і забезпечення логістики його доставки на територію нашого підприємства, узгодження питань з "Євроатомом" (контролює контракти з придбання урану на території Європи). Кращих умов нам ніхто не запропонував", - сказав він.

"Договір на придбання урану полягав на конкурсній основі ще в 2013 р. Переможцем була оголошена компанія, яка надала кращу пропозицію. А її ціна на той момент була навіть нижче за котирування світового ринку довгострокових контрактів. Використання цін спотового ринку в розрахунках міфічних збитків абсолютно некоректно. Фінансовий результат цієї операції перевірявся Державною фінансовою інспекцією. Ніяких порушень або збитків виявлено не було. Навпаки, отримано прибуток близько 70 млн грн. Ніяких збитків ні Східний, ні тим більше НАЕК "Енергоатом" не отримував", - підкреслив Сорокін.