ua en ru

Для відновлення кредитного портфелю в Україні бракує платоспроможних позичальників, - НБУ

Для відновлення кредитного портфелю в Україні бракує платоспроможних позичальників, - НБУ Фото6 НБУ

Відновлення кредитного портфелю відбувається за разунок держкомпаній і агротрейдерів

Сьогодні в Україні бракує платоспроможних позичальників, що гальмує відновлення кредитного портфелю банків. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив директор департаменту фінансової стабільності Національного банку України (НБУ) Віталій Ваврищук, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні все ж таки ми не бачимо достатньої кількості критичної маси платоспроможних позичальників", - заявив Ваврищук, зазначивши, що банки постійно акцентують увагу на цій проблемі під час спілкування з НБУ.

"Всі підкреслюють, що за кожного платоспроможного позичальника на ринку існує дуже жорстка конкуренція... Допоки компанії реального сектору не зможуть нормалізувати своє боргове навантаження, сподіватися на стрімке відновлення кредитного портфелю, на жаль, ми не можемо", - наголосив він.

За його словами, сьогодні спостерігається зменшення частки валютних кредитів, тоді як відсоток кредитів у гривні зростає. Від початку року збільшення кредитного портфелю відбулося передусім за рахунок державних компаній та великих агротрейдерів.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Національний банк України дозволив придбання істотної участі в 5 банках і заборонив її придбання у чотирьох фінустановах.