ua en ru

Відновлення світової економіки уповільнює темп, - PwC

Уповільнення темпів економічного зростання у країнах з економікою, що розвивається, стало чинником, який негативно впливає на перспективи загальносвітової економіки. Це випливає з доповіді експертів PricewaterhouseCoopers.

Уповільнення темпів економічного зростання у країнах з економікою, що розвивається, стало чинником, який негативно впливає на перспективи загальносвітової економіки. Про це передає "Росія 24" з посиланням на доповідь експертів PricewaterhouseCoopers.

В економічному огляді PwC за серпень 2013 р. зазначається, що конкурентоспроможність периферійних країн Європи зростає, але відсутність прогресу в реформах не дозволить закріпити всі поліпшення, котрі відбулися останнім часом.

При цьому на ринках, що розвиваються, зафіксовано нові ризики, тому центральні банки змушені дотримуватися балансу між підтримкою темпів зростання економіки і стримуванням цінової інфляції, а також необхідністю збереження стабільних обмінних курсів.

"Протягом останніх кількох місяців ми знижували наші прогнози стосовно темпів економічного зростання по цілій низці великих ринків, що розвиваються. У липні МВФ знизив прогноз зростання світової економіки у 2013 р. до 3,1%. Від початку 2012 р. це вже п'яте за рахунком зниження прогнозу зростання світової економіки на 2013 р.", - йдеться в огляді.

Серед основних факторів, пов'язаних з уповільненням економічного зростання і погіршенням прогнозів, відзначається уповільнення темпів економічного зростання у країнах Азії та інших країнах з економікою, що розвивається.

Проте в Португалії, Ірландії, Італії, Греції та Іспанії зафіксовано позитивні зміни в частині конкурентоспроможності завдяки зростанню туристичного сектора на тлі зниження цін і падіння витрат. У деяких країнах сектор туризму становить близько 5% у загальному обсязі ВВП.

При цьому стан державних фінансів у всіх периферійних країнах залишається поганим, хоча поліпшення також помітно. Наприклад, у Португалії обсяг державних витрат скоротився приблизно на 20% із 2011 р., але розміри боргу щодо розміру економіки продовжують рости через відсутність економічного зростання.

Складною залишається ситуація на ринку праці, а високе безробіття серед молоді, яка продовжує рости, створює ризики для рівня продуктивності в майбутньому і середньострокових темпів зростання.

"Для Росії питання конкурентоспроможності є ключовим для перспектив середньострокового зростання економіки. Можна сказати, що додаткові можливості зростання російської економіки досить обмежені у зв'язку з тим, що рівень безробіття знаходиться на рекордно низькому рівні (або наближається до цієї позначки). Питання конкурентоспроможності російської економіки, як і раніше, пов'язане з ефективністю роботи персоналу. Це особливо актуально для державного сектора, який є домінуючим в економіці і в якому не спостерігається значного прогресу в підвищенні продуктивності праці. Швидше за все, джерелом підвищення ефективності і продуктивності праці стане приватний сектор, однак йому доводиться боротися з державним сектором за трудові ресурси і капітал. Перед урядом стоїть стратегічне завдання підвищення ефективності праці в державному секторі, яке дозволить вивільнити трудові та матеріальні ресурси та направити їх у приватний сектор, що забезпечить можливість росту й поліпшить здатність конкурувати на світовому рівні", - вважає керуючий партнер PwC Девід Грей.

Як повідомлялося, на думку експертів Credit Suisse, уповільнення економіки Китаю (зростання ВВП у II кварталі склало 7,5%) не вдарить по світовій економіці.

Додамо, що, за оцінками Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), у світовій економіці намітилася розбіжність у динаміці між розвиненими країнами і тими, що розвиваються. Згідно з доповіддю Composite Leading Indicators (CLIs), OECD, August 2013, композитні випереджальні індикатори вказують на покращення ситуації в економіці основних розвинених країн світу. При цьому в економіці провідних країн, що розвиваються, триває негативна тенденція.

Нагадаємо, експерти МВФ вважають Китай, Японію і США джерелами ризиків для світової економіки.

Раніше Світовий банк знизив прогноз по зростанню світового ВВП у 2013 р. до 2,2%.