ua en ru

У світовій економіці намітилася розбіжність у динаміці між розвиненими країнами і країнами, що розвиваються, - ОЕСР

За оцінками Організації економічного співробітництва та розвитку, у світовій економіці намітилися розбіжності у динаміці між розвиненими і країнами, що розвиваються.

За оцінками Організації економічного співробітництва та розвитку, у світовій економіці намітилися розбіжності у динаміці між розвиненими і країнами, що розвиваються, повідомляє "Росія 24".

Згідно опублікованою на сайті ОЕСР доповіддю Composite Leading Indicators (CLIs), OECD, August 2013, композитні випереджаючі індикатори вказують на покращення ситуації в економіці основних розвинених країн світу.

При цьому, в економіці провідних країн, що розвиваються триває негативна тенденція.

"Композитні випереджаючі індикатори (CLI) по економіках США, Японії і Великобританії сигналізують поліпшення в динаміці зростання. За Німеччині відзначається повернення темпів зростання до рівня довгострокового тренда. По Італії CLI вказують на позитивні зміни в динаміці розвитку економіки. За Канаді ми бачимо наближення зростання до довгострокового тренду. За Індії відзначаються ознаки поліпшення динаміки, однак економіка розвивається нижче довгострокового тренда. За Бразилії, Китаю та Росії CLI вказують на продовження уповільнення в розвитку економіки цих країн ", - йдеться в доповіді.

У червні зведений випереджаючий індикатор ОЕСР (CLI), що охоплює 33 країни-члена організації, виріс до 100,7 пункту з 100,6 у травні.

Індикатор підтвердив, що економічне зростання прискорюється в США, Японії і Великобританії і гальмує в єврозоні. При цьому зростання в Німеччині, судячи з усього, повертається до довгострокового середнього значення. Економіка Італії також зміцнюється, повідомила ОЕСР.

Проте в країнах, що не входять до ОЕСР - Китаї, Росії і Бразилії - зростання як і раніше сповільнюється, хоча прогноз для Індії трохи покращився.

Зведений випереджаюче індикатори ОЕСР розроблений для того, щоб вловлювати і демонструвати перші ознаки поворотних точок у ділових циклах.

Нагадаємо, що МВФ в останній доповіді World Economic Outlook знизив прогноз по зростанню світової економіки в 2013 р. до 3,1% з раніше прогнозованих 3,3%. Експерти МВФ знизили прогноз зростання ВВП більшості найбільш значущих для світової економіки країн - Китаю (з 8% до 7,8%), США (з 1,9% до 1,7%), Бразилії (з 3% до 2,5% ) та Індії (з 5,7% до 5,6%).

У бік збільшення переглянуті прогнози зростання ВВП Японії (з 1,5% до 2%), Великобританії (з 0,6% до 0,9%), Канади (з 1,5% до 1,7%).

В останньому огляді міжнародного рейтингового агентства Fitch Global Economic Outlook говорилося, що світова економіка буде поступово зміцнюватися в другому півріччі цього року, а також у 2014-2015 рр.., Так як економіка США набирає зростання, а єврозона наближається до точки розвороту економічного циклу. Для основних розвинених економік Fitch очікує зростання ВВП у розмірі 0,9% цього року, 1,9% - в 2014 р. і 2% в 2015 р.

Раніше Світовий банк знизив прогноз по зростанню світового ВВП в 2013 р. до 2,2%. У зоні євро СБ в нинішньому році очікує спаду на 0,6%, а в 2014-2015 рр.. - Зростання на 0,9% і 1,5%. США пророкують зростання на 2,0%, 2,8% і 3,0% відповідно на 2013, 2014, і 2015 рр.. Японії - менш ніж на 1,5% на кожен з трьох наступних років, незважаючи на те що останні дані зафіксували зростання на 4,1%.

Лідери залишаться ті ж - Китай та Індія. У Світовому банку також відзначали ризики, які в країнах БРІКС не змінилися - це проблема регулювання і корупція, а також недостатнє постачання електроенергією і брак інвестицій.