ua en ru

МВФ вважає Китай, Японію і США джерелами ризиків для світової економіки

Експерти Міжнародного валютного фонду виділили три основні чинники ризиків, які можуть загальмувати глобальне зростання. 

Експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ) виділили три основні чинники ризиків, які можуть загальмувати глобальне зростання. Нові чинники ризику, які в МВФ вважають основними перешкодами на шляху стабільного зростання світової економіки, в інтерв'ю телеканалу CNBC зазначив головний економіст фонду Олів'є Бланшар (на фото), передає "Росія 24".

"Першим чинником ризику для світової економіки, за нашими оцінками, є ситуація в Китаї. Влада КНР зараз вирішує дуже непросту задачу: вона хоче провести ребалансування економіки країни, зробивши більший ухил на внутрішнє споживання, і понизити роль інвестицій. Проте тут ми бачимо ризики того, що обсяг інвестицій знизиться, але при цьому споживання поки не зможе заповнити цей пропуск. Це призведе до зниження темпів зростання ВВП Китаю - можливо, охолодження буде сильнішим, ніж ми чекаємо зараз (МВФ знизив свій прогноз по ВВП Китаю до 7,8% в 2013 р. і до 7,7% в 2014 р.)", - зазначив Бланшар.

Читайте також: МВФ знизив прогноз по зростанню світової економіки в 2013 р. на 0,2%

Він додав: "Другий небезпечний момент - це так звана абеноміка. Це дуже амбітна програма, але при цьому вона несе в собі істотні ризики і, цілком імовірно, певні побічні ефекти, які до кінця не прораховані владою Японії. Зокрема, плани уряду Абе по масштабному фіскальному стимулюванню при досить серйозних проблемах з дефіцитом бюджету і держборгом викликають у нас неспокій".

Читайте також: Fitch чекає зміцнення світової економіки до кінця 2013 р

"Третій чинник ризику - це завершення програми кількісного пом'якшення ФРС США. Ми вже переконалися, що навіть натяки на згортання цієї програми привели до серйозної волатильності на глобальних ринках і до помітних наслідків для ринку облігацій, а також котирувань світових валют. Можливо, надалі волатильність поступово знизиться, проте 100%-ої упевненості з цього питання у нас немає", - також зазначив експерт.

Нагадаємо, вчора Міжнародний валютний фонд знизив прогноз по зростанню світової економіки в 2013 р. до 3,1% з прогнозованих раніше 3,3%.

Експерти МВФ понизили прогноз зростання ВВП більшості найбільш значущих для світової економіки країн - Китаю (з 8% до 7,8%), США (з 1,9% до 1,7%), Бразилії (з 3% до 2,5%) та Індії (з 5,7% до 5,6%).

У бік збільшення переглянуті прогнози зростання ВВП Японії (з 1,5% до 2%), Великобританії (з 0,6% до 0,9%), Канади (з 1,5% до 1,7%).

Раніше МВФ знижував річний прогноз по зростанню світової економіки в квітні - з 3,5% до 3,3%.