ua en ru

Уповільнення економіки Китаю не вдарить по світовій економіці, - експерти

Більшу частину 2013 р. з економікою Китаю відбувалося те, що з нею не було протягом багатьох років: вона знижувала темпи. Зростання ВВП в II кварталі склало 7,5% у річному обчисленні. Ця цифра, про яку можуть тільки мріяти найбільші економіки світу, але вона дуже сильно відрізняється від 14% у 2007 р.

Більшу частину 2013 р. з економікою Китаю відбувалося те, що з нею не було протягом багатьох років: вона знижувала темпи. Зростання ВВП в II кварталі склало 7,5% у річному обчисленні. Ця цифра, про яку можуть тільки мріяти найбільші економіки світу, але вона дуже сильно відрізняється від 14% у 2007 р.

Стрімкий злет Китаю і пов'язаний з ним неймовірний апетит на сировину стали причиною справжнього буму у сировинних країнах в останні десять років. Потужне зростання експорту - від одягу до електроніки - перетворило Піднебесну у найбільшого експортера у світі. На початку 2013 р. Китай обійшов США і в категорії "найбільша торгова держава". Між тим, у зв'язку з всеосяжної інтеграцією КНР у світову економіку його уповільнення викликає виправдану тривогу.

Команда експертів аналітичного підрозділу Credit Suisse на чолі з головним економістом Нілом Соссом проаналізувала можливий вплив китайського уповільнення на глобальну економіку. Дослідники прийшли до досить несподіваного висновку: ситуація в США і Європі, яка покращується, буде мати більш помітний вплив на світову економіку, ніж погана статистика з Китаю або Азії. Крім того, швейцарські експерти вірять, що Піднебесна уникне подальшого спаду, передає телеканал "Росія 24".

Одна з причин занепокоєння інвесторів з приводу Китаю полягає в тому, що 1,3 млрд китайців поглинають значну частку світового експорту: сукупний імпорт КНР становить 2,9% світового ВВП (показник Європейського союзу дорівнює 3,6%, а США - 3,8%).

Коли країна з такою великою часткою відчуває спад, то можна припустити, що він негативно позначиться на світовій економіці. Проте якщо поглянути на китайський імпорт дещо інакше - в сучасному глобальному ланцюжку багато країн, в першу чергу Китай, просто імпортують компоненти продукту для його складання, а потім реэкспортируют готовий товар в іншу державу для подальшого доопрацювання або продажу - цифри дуже сильно змінюються.

Китайський імпорт товарів з доданою вартістю - іншими словами, частка загального імпорту, яка залишається в Китаї і продається китайським споживачам замість тієї, що збирається і реекспортується, - становить всього 1,7% до глобального ВВП. Це приблизно половина обсягу імпорту продукції з доданою вартістю в США чи ЄС і всього на 50% більше, ніж у Японії.

"Внутрішній попит у США і ЄС для глобальної економіки набагато важливішийе, ніж китайський попит", - відзначають експерти Credit Suisse.

Для прикладу візьмемо iPhone, який статистичної звітності вважається китайським експортним товаром, так як його збірка проводиться на заводах у КНР. Однак китайська робота додає лише 6,50 дол. до 178,96 дол. кінцевої вартості iPhone 3, який в основному складається з імпортованих компонентів з Японії, Німеччини, Кореї, США та інших країн. Таким чином, формально китайський смартфон випущений іншими державами.

Отже, хто повинен турбуватися з приводу уповільнення в Китаї? Можливо, німецькі експортери, так як на них припадає більше половини європейського експорту в Піднебесну. Але навіть німці не дуже хвилюються зараз, так як згідно зі статистикою найгірше позаду, і ситуація стабілізувалася до початку року. Нагадаємо, що в 2010 р. німецький експорт до КНР впав на 50%.

Найбільше в зоні ризику, на думку експертів, знаходяться такі регіональні торгові партнери Китаю, як Гонконг, Корея, Тайвань, Малайзія та Сінгапур. У Латинській Америці в число найбільш уразливих країн до китайського імпорту на додану вартість входить Чилі. Але знову ж найгірше вже позаду, наголошується в дослідженні.

Між тим, деякі спостерігачі висловлює тривогу не з приводу уповільнення, а з приводу кредитного буму, який спостерігається в Китаї і таїть у собі системний ризик.

"Співвідношення кредитів до ВВП збільшилася на 53 відсоткових пункти за чотири роки - це саме швидке розширення кредитування, зафіксоване коли-небудь в мирний час у великій економіці, - відзначають експерти Credit Suisse. - Історія вчить, що подібне розширення кредитування може закінчитися дуже погано, особливо коли фінансуються надлишкові виробничі потужності, що як раз і спостерігається в Китаї".

Швидкий розвиток в Піднебесній тіньового банківського сектора (або кредитування з боку посередників, таких як траст-компанії) викликає серйозну заклопотаність. Але китайська влада намагається боротися з цією проблемою. Так, Центробанк країни нещодавно зупинив потік ліквідності на ринок міжбанківського кредитування, що миттєво призвело до різкого стрибка процентної ставки. З тих пір банки намагаються бути більш обережними. Аналітики Credit Suisse вірять, що Китай зможе уникнути повномасштабної кредитної кризи почасти завдяки очікуваному підвищенню темпів зростання. В той же час "Китаю необхідно скоротити частку позикових засобів та звернути увагу на проблемні кредити", йдеться в доповіді.

Перша реакція на підйом Китаю була позитивною: іноземні компанії з радістю чекали приходу на новий гігантський ринок. В даний час ми спостерігаємо другу реакцію на Піднебесну: тривога з приводу можливого негативного ефекту економічного гіганта на світ. Проте в реальності економіка Китаю ще не настільки важлива для глобальної економіки. Почалося відновлення в Північній Атлантиці має набагато більший ефект на світ, ніж будь-який рух Піднебесної.