ua en ru

Питання фінансування проблемних європейських банків зберігаються, - Йозеф Аккерманн

Питання фінансування проблемних європейських банків зберігаються, тому що вливання екстреної ліквідності дають лише тимчасове полегшення кризи міжбанківського кредитування, що загрожує завдати шкоди єврозоні, вважає виконавчий директор Deutsche Bank AG Йозеф Аккерманн, передає Reuters.

"Без фінансової підтримки Європейського Центробанку багато європейських банків не змогли б провести рефінансування в середньостроковій перспективі. Питання зараз у тому, що відбудеться за три роки. Чи буде потрібно подальше надання ліквідності, залежить від динаміки рівнів дефіциту і економічного зростання в Європі", - сказав він.

Відзначимо, європейські банки почали скорочувати баланси, щоб зменшити запаси капіталу, необхідні їм для підтримки ризикованих активів - процес, відомий, як делевередж (зменшення частки позикових коштів).

Банки ЄС володіють активами на суму близько 42 трлн євро (або понад 11 трлн ризикованих активів на 90 найбільших банків). За оцінками аналітиків JP Morgan, вони могли б провести делевередж на суму до 2 трлн євро, що еквівалентно 4,7% активів. Інші аналітики вважають, що ця цифра буде ближче до 3 трлн євро.

Представники ЄЦБ говорять, що не планують нові трирічні аукціони, даючи зрозуміти, що вищий рівень можливої ​​підтримки вже досягнутий.

Нагадаємо, 29 лютого ц.р. ЄЦБ провів другий в історії тендер з надання комерційним банкам фінансування строком на 3 роки. В аукціоні взяли участь 800 європейських банків, які залучили кредити на 529,5 млрд євро. Перший з двох обіцяних аукціонів з надання трирічних кредитів в необмеженому обсязі ЄЦБ провів 21 грудня 2011 р.