ua en ru

Питання лікування Тимошенко за кордоном можна вирішувати виключно у правовому полі, - Чечетов

Питання лікування екс-прем'єра України Юлії Тимошенко за кордоном необхідно вирішувати, відкинувши емоції, виключно в правовому полі. Про це в ефірі програми «Свобода слова» на ICTV заявив перший заступник голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді Михайло Чечетов, коментуючи відповідну заяви колеги по фракції Інни Богословської.

«Інна Германівна висловила суто особисте бачення гуманітарної розв'язки питання Юлії Тимошенко. Однак як законослухняні громадяни ми повинні діяти строго в правовому полі», - сказав Чечетов.

Він нагадав про те, що своєрідну дорожню карту вирішення питання екс-прем'єра подав Президент Віктор Янукович під час саміту в Ялті (YES). «Суть цієї дорожньої карти складалася всього з двох пунктів - спочатку необхідно завершити всі справи Юлії Тимошенко в судах, після чого екс-прем'єр повинна сама визначитися, чи хоче вона лікуватися закордоном чи ні. Але ж, судячи з усього, Юлія Володимирівна робить все з точністю до навпаки. Вона не приходить до Харківського суду, тим самим, перекреслюючи можливість цієї самої правової розв'язки», - зазначив депутат.

Він підкреслив, що також досі незрозуміла позиція Тимошенко щодо її лікування за кордоном. «Її адвокат стверджує , що Юлія Володимирівна на лікування за кордон не просилася», - повідомив депутат.

Чечетов також нагадав, що діюча в країні законодавча база не передбачає можливості лікування засудженої особи за кордоном. «У наших законах подібні обставини не передбачені. Крім усього іншого , в цьому питанні є ще й морально-психологічний аспект, адже ніхто і ніде в світі не вносить зміни до законів заради однієї людини. Так робити не можна, оскільки це викличе ефект вибуху бомби. Люди не зрозуміють, чому вони повинні дотримуватися букви закону, тоді як високопоставлені чиновники, нехай навіть і колишні, можуть «через коліно» ламати всю законодавчу базу держави», - сказав перший заступник голови фракції ПР у ВР.

Він підкреслив, що сьогодні в місцях позбавлення волі знаходяться «сотні ув'язнених, які потребують медичної допомоги». «Всі ці люди проходять лікування в Україні. Жодна країна світу не піднімає питання, щоб витягнути однієї-єдиної людини з в'язниці і відправити його лікуватися за кордон. Учинити щось подібне - означає дискримінувати всіх тих, у кого є проблеми зі здоров'ям, але немає впливових друзів серед європейських чиновників», - резюмував Михайло Чечетов.