ua en ru

Волкер назвав умову для зсуву у питанні звільнення заручників

Волкер назвав умову для зсуву у питанні звільнення заручників Фото: Курт Волкер (Віталій Носач/РБК-Україна)

На думку Волкера, участь сторонніх гравців навряд чи допоможе у звільненні заручників

Спеціальний представник Сполучених Штатів Америки по Україні Курт Волкер назвав умову для зсуву у питанні звільнення заручників. Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Тиждень".

Зокрема, спецпредставник прокоментував питання щодо намагань Віктора Медведчука стати посередником у переговорах між РФ та Україною в процесі обміну полоненими.

"Щоб дійти згоди, потрібен безпосередній контакт між українським та російським урядами. Безумовно, є підтримка з боку США та партнерів по "нормандському формату". Але тут має бути прямий контакт. Між президентами Путіним і Зеленським нещодавно відбулася телефонна розмова, і я вважаю, що цей крок посприяв зустрічі в "нормандському форматі" в Парижі, а потім і переговорам у Мінську", - зазначив він.

Волкер підкреслив, що участь сторонніх гравців навряд чи допоможе у звільненні заручників.

"Не думаю, що тут може допомогти участь сторонніх гравців. Встановлення безпосереднього контакту між президентами України та Росії, між їхніми представниками, щоб домовитися про подальший розвиток подій, - це найпевніший спосіб домогтися позитивного результату", - сказав спецпредставник.

Нагадаємо, в кінці липня Волкер заявив, що Російська Федерація не проявляє готовність відпустити українських моряків, яких взяли у полон російські військові в Керченській протоці.

Як писало РБК-Україна в березні, спецпредставник США заявляв, що Росія незаконно утримує захоплених у Керченській протоці українських моряків, тому що не хоче вирішувати питання їх звільнення під час виборів в Україні.

Додамо, у липні посольство США в Україні закликало Росію звільнити всіх українських політв'язнів.