ua en ru

Волга вважає, що порушення кримінальної справи пов'язане з його обізнаністю про переведення "в тінь" 700 млн грн бюджетних коштів

Екс-голова Держфінпослуг Василь Волга не виключає, що порушення стосовно нього кримінальної справи, а також його нинішнє перебування в слідчому ізоляторі безпосередньо пов'язано з тим, що в його розпорядження надійшла докладна інформація про те, якими конкретно компаніями були переведені "в тінь" бюджетні кошти на суму близько 700 млн грн. Про це він заявив в ході дачі свідчень на засіданні Шевченківського суду, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я вважаю, що це має відношення до мого арешту, але знову-таки це тільки мої припущення, тому що я був відразу заарештований після того, через кілька днів - дня три, напевно, або чотири - коли Калиненко - директор департаменту дозвільних процедур... а я приїхав з відпустки... до мене зайшов і показав папку. Там були конкретно назви фірм, одержувачів та обсяг. За три місяці пішло те, що було під контролем, пішло в тінь, тобто було переведено в готівку близько 700 млн грн", - сказав Волга, відповідаючи на питання судді.

Крім того він повідомив, що свого часу був ініціатором подання урядом на розгляд парламенту законопроекту про внесення змін до Податкового кодексу України, відповідно до яких в перехідні положення цього закону вносилися зміни, згідно з яким "починаючи з 2011 р. страхові компанії переходили на загальну систему оподаткування".

"Таким чином мені вдалося ліквідувати податковий арбітраж, який в принципі приводив до можливості... ухилення від податків і в цих же перехідних положеннях комісія (Держфінпослуг) була зобов'язана запустити окремий підрозділ, який повинен був в режимі онлайн реєструвати договори перестрахування. Тобто провести операцію перестрахування без реєстрації в Держфінпослуг було неможливо. Тоді ставало зрозуміло, куди йдуть гроші й навіщо... Я ініціював цей законопроект як керівник Держфінпослуг. Це було подано до Кабінету міністрів, Кабінет міністрів це подав у парламент - у відповідний профільний комітет, ми це допрацювали з (головою комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики) Віталієм Хомутинніком", - сказав Волга в ході судового засідання.

За його словами, про те, що за ініціативою депутатів з Партії регіонів і членів парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності, який на той час став вже і комітетом з питань митної політики, були внесені відповідні зміни, які скасували ініційовані Волгою зміни в перехідні положення Податкового кодексу, він дізнався вже в СІЗО з повідомлень в ЗМІ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Волга не визнає себе винним у скоєнні злочину, в якому його звинувачує прокуратура - вимаганні хабара в розмірі 250 тис. дол. (2 млн грн), однак вважає себе винним у службовій недбалості, проявивши яку, Волга припустив призначення свого водія на одну з високопоставлених посад Держфінпослуг.