ua en ru

Військові витрати США скоротяться на 350 млрд дол. протягом наступних 10 років

Військові витрати США скоротяться на 350 млрд дол. протягом наступних 10 років, передає Associated Press із посиланням на заяву глави Пентагону Леона Панетти.
За його словами, раніше влада планували, що ця цифра складе 450 млрд дол. Проте після заяв Пентагону про необхідність понизити цей показник адміністрація США зупинилася на 350 млрд дол. Остаточно програма скорочення оборонних витрат буде готова до моменту обнародування проекту бюджету на 2012 р. в лютому. На думку міністра оборони, скорочення витрат на 450 млрд дол. не поставило б під загрозу безпеку США, але зробило б проблематичним виконання безлічі військових проектів. Так, багато проектів по розробці нового озброєння довелося б закрити, і задіяні в них фахівці втратили б роботу.
За словами Панетти, військові витрати США збільшилися майже удвічі з моменту трагедії 11 вересня 2001 р. і складають зараз 700 млрд дол. без врахування декількох трильйонів доларів, витрачених на кампанії в Іраку і Афганістані.
Нагадаємо, в серпні 2011 р. республіканці і демократи досягли угоди по підвищенню планки держборгу США і скорочення дефіциту бюджету країни. Передбачається, що скорочення дефіциту бюджету здійснюватиметься в два етапи: перший передбачає зменшення витрат на 900 млрд дол., а заходи по скороченню витрат ще на 1,5 трлн дол. повинен виробити до кінця грудня 2011 р. спеціальний комітет при конгресі США. Якщо спецкомітет в майбутні місяці не зуміє домовитися про те, як скоротити бюджетний дефіцит ще на 1,5 трлн дол. до 2021 р. (на додаток до первинної економії 917 млрд дол.) або ж конгрес США не підтримає рекомендації цього комітету, то буде активований спеціальний механізм автоматичного скорочення витрат на 1,2 трлн дол. Це дозволить досягти мінімальної мети по скороченню бюджетних дефіцитів на 2,1 трлн дол. за 10 років.