ua en ru

Зовнішньоторговельний дисбаланс сьогодні становить найбільшу загрозу для економіки України, - аналітики Da Vinci AG

Дисбаланс у зовнішній торгівлі України сьогодні становить найбільшу загрозу для національної економіки. Про це йдеться в звіті Ukrainian Economic Trends Forecasts на IV квартал 2011 р., опублікованому аналітичною групою Da Vinci AG.

"Дисбаланс у зовнішній торгівлі України в III кварталі став ключовим фактором ризику для національної економіки. Даний макроекономічний показник сьогодні представляє загрозу більшу, ніж рівень державного боргу, який був домінуючим ризиком аж до кінця II кварталу", - вважають аналітики.

Як наголошується в документі, цьому сприяла ситуація на світовому ринку, що ускладнила процес запозичень, а також перенесення на невизначений термін виплат чергових траншів кредиту МВФ.

"На зростання негативного сальдо зовнішньої торгівлі у звітний період впливали як зовнішні, так і внутрішні чинники. Так, зниженню темпів зростання експорту українських товарів сприяло охолодження світової економіки. Криза на світовому фінансовому ринку стримувала пожвавлення попиту на продукцію вітчизняних експортерів. При цьому навіть зростання цін на експортну продукцію не призвело до активізації попиту і зумовило підтримку експортної депресії. Наприклад, незважаючи на стабільність цін на сталь на більшості ринків, в цілому спостерігається явне уповільнення попиту. Зокрема, експортні поставки українського прокату в серпні скоротилися на 0,6% на тлі зниження попиту з боку європейських і азіатських споживачів. У вересні під тиском нестабільності на зовнішніх ринках зниження виробництва становить 2-5%", - відзначається в доповіді.

Аналітики скептично оцінюють можливості уряду збалансувати зовнішньоторговельне сальдо шляхом розвитку імпортозаміщуючих виробництв.

"Рішення цієї задачі пов'язано з необхідністю серйозної зміни бізнес-клімату в Україні, а також залучення значних фінансових ресурсів. Тому досягнення її можливо лише в довгостроковій перспективі", - говориться у звіті.