ua en ru

Позачергове засідання Ради: онлайн

Позачергове засідання Ради: онлайн Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Рада не змогла включити до порядку денного законопроект про зміни до закону про вибори нардепів

Позачергове засідання Верховної Ради відбулося сьогодні, 22 травня о 12:00. Парламент повинен був розглянути внесення змін до закону про вибори народних депутатів України. Однак парламентарії не підтримали включення до порядку денного відповідний законопроект. Всі подробиці - в матеріалі РБК-Україна.

14:09 Нардепи не підтримали внесення законопроектів до порядку денного.

У зв'язку з цим Парубій закрив позачергове засідання і оголосив, що наступне, чергове, відбудеться у вівторок, 28 травня.

13:34 Парубій повідомив про те, що законопроект вже є на сайті Ради.

Згідно з проектом закону, пропонується пропорційна система виборів (зараз в Україні змішана - 50% за списками, 50% по марожітарной системі), зниження прохідного бар'єру до 3% (зараз в Україні прохідний бар'єр для партій - 5%).

Позачергове засідання Ради: онлайн

13:08 У апарат ВР прийшов законопроект, підписаний президентом. Зараз він буде зареєстрований і розданий всім нардепам.

За словами Парубія, в проекті закону Зеленський пропонує списки партій на виборах залишити без змін - тобто закритими.

12:44 Спікер ВР повідомив, що законопроект готовий і найближчим часом буде зареєстрований. Разом з тим, він дав ще 20 хвилин для виступів народних депутатів.

12:14 За словами Парубія, другий законопроект - про зміни в закон про вибори народних депутатів - був зареєстрований з порушенням регламенту. Тому зараз апарат ВР допомагає представнику президента виправити помилки, на це їм знадобиться близько отримувала.

Парубій надав 15 хвилин для виступів глав фракцій, потім виступатимуть народні депутати.

Позачергове засідання Ради: онлайн

Фото twitter.com/AndriyParubiy

12:11 Парубій заявив про те, що рішення Зеленського про розпуск Ради не є Конституційним. За його словами, 17 травня "Народних фронт" вийшов з коаліції і вона коаліція розпалася. Таким чином, зараз парламент перебуває на стадії формування коаліції, на що згідно із законом є 30 днів.

"Я знаю, що народні депутати планують подати звернення в КСУ і я підтримую цю ініціативу депутатів", - заявив Парубій.

За його словами, рішення Конституційного суду може з'явиться вже після позачергових виборів у Раду. Однак він вважає, що "як голова ВР повинен дати політичну оцінку цим указом і сказати, що його автор буде нести відповідальність і за законом і перед народом України".

Позачергове засідання Ради: онлайн

12:07 З третьої спроби в залі зареєструвалися 240 нардепів.

12:04 Засідання Ради почалося. У парламенті зареєструвалося спочатку 222, а з другого разу - 208 нардепів. Цього недостатньо для прийняття рішень. Однак Парубій зазначив, що він все одно починає засідання.

11:15 Володимир Зеленський вніс свій перший законопроект в парламент. Він стосується змін до Закону "Про державні закупівлі" щодо виконання закупівель під час виборчого процесу в Україні. Але поки що текст цього законопроекту відсутній на сайті Верховної Ради.

Вранці 21 травня в Адміністрації президента пройшли консультації голів фракцій парламенту і президента України з приводу розпуску Верховної Ради. На зустрічі були присутні новообраний глава держави Володимир Зеленський, голова фракції БПП Артур Герасимов, голова фракції "Батьківщина" Юлія Тимошенко, голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко, голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк, співголова депутатської групи "Відродження" Віталій Хомутиннік, голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак, голова фракції "Опозиційний блок" Вадим Новинський, голова депутатської групи "Воля народу" Ярослав Москаленко, спікер парламенту Андрій Парубій, перший віце-спікер Ірина Геращенко, віце-спікер Оксана Сироїд, радник президента Андрій Богдан

За результатами переговорів Олег Ляшко заявив про те, що дострокові вибори в раду відбутися 21 липня 2019 року.

Крім того, Олег Березюк повідомив, що президент ініціює внесення змін у закон про вибори народних депутатів. Зокрема, це скасування мажоритарної системи, а також зниження прохідного бар'єру для партій з 5% до 3%.

Увечері 21 травня Володимир Зеленський звернувся до Андрія Парубія з проханням скликати позачергове засідання Верховної ради України 22 травня.

Позачергове засідання Ради: онлайн

Фото twitter.com/ZelenskyyUa

Пізніше Парубій у себе в Twitter повідомив про те, що підписав розпорядження про скликання позачергового засідання парламенту. Призначено на 12:00 22 травня.

Позачергове засідання Ради: онлайн

Фото twitter.com/AndriyParubiy

Розпуск Верховної ради

Під час своєї інавгураційної промови 20 травня Володимир Зеленський заявив про те, що розпускає парламент. Відповідний указ був підписаний президентом ввечері 21 травня, після проведення консультацій з головами фракцій. Цей указ набуде чинності в день її публікації. А вже на наступний день після його публікації ЦВК зможе оголосити про початок виборчої кампанії в Україні.

Зеленський також назвав причини свого рішення про розпуск Ради. За його словами, це відсутність коаліції в парламенті, а також низька довіра суспільства до цього органу влади.