ua en ru

Впровадження земельної реформи дозволить спрямувати 6,5 млрд грн на соціальні потреби села, - Безуглий

Впровадження земельної реформи передбачає збільшення в 10 разів земельного податку, сплата якого дозволить залишити в селі 6,5 млрд грн на соціальні потреби. Про це на сьогоднішній прес-конференції повідомив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства, президент Національної академії аграрних наук України Микола Безуглий, передає кореспондент РБК Україна.

«Ті реформи, які відбуваються і зокрема земельна реформа, там є окремий блок питань, які в собі мають питання соціальної складової. Вона передбачає значне покращення фінансового стану сільських і селищних громад. Це буде робитись у 2 способи. Більш такий радикальний - це те, що ми плануємо збільшити в 10 разів земельний податок. Зараз він є 0,1% від нормативної оцінки землі. І нормативну оцінку землі ми збільшимо в 1,7 рази. Тобто реально земельний податок зросте в 17 разів і буде складати 209 грн/га», - повідомив Безуглий.

За його словами всі отримані таким шляхом гроші у відповідності до законопроекту, «який буде розглядатися на наступному тижні в сесійній залі», пропонується залишати в сільських і селищних радах, «а це 6,5 млрд грн». «Якщо народні депутати підтримають розробки робочої групи по закону «Про ринок земель», тоді ми будемо мати отакий спеціальний податок, який залишатиметься в селі і вже буде точно мати соціальну складову», - відзначив він.

На думку заступника міністра аграрної політики і продовольства, другим способом вирішення соціальний проблем у селі, є підвищення нормативної оцінки землі. «Якщо на сьогоднішній день 316 грн/га (орендна плата), то вона після прийняття нового закону буде перевищувати 600 грн... Середній пай в Україні 4 га - кожен селянин буде отримувати в рік 2 тис. 400 грн, як орендну плату. Як мінімум, не нижче. Безумовно, можна сказати, що 200 грн на місяць, це не так і багато, та, якщо порівняти з пенсією, то це вагомий додаток... Оскільки орендна плата оподатковується, і сплачується прибутковий податок, який сплачує орендодавець, тоді кошти також додатково надходять до сільської селищної ради. Цей податок - 15% від 600 грн - це 90 грн. І до 90 грн з кожного га до цих 209 грн, що були раніше (земельний податок), будуть залишатися в сільській і селищній раді. Таким чином, загальна сума надходжень в сільські і селищні ради на рік... становитиме близько 10 млрд грн», - відзначив Безуглий.