ua en ru

ВМФ Росії відновив свою присутність в Арктиці

Військово-морський флот Росії направив у високі широти Арктики два загону бойових і гідрографічних суден, повідомив сьогодні головнокомандувач ВМФ Росії адмірал Віктор Чирков на селекторній нараді в Міністерстві оборони РФ, присвяченому прибуття загону бойових кораблів Північного флоту (СФ) до західного узбережжя острова Котельний архіпелагу Новосибірських островів.

Як зазначив Чирков, одночасно експедиційний загін гідрографічної служби СФ у складі гідрографічного судна "Горизонт" і морського буксира МБ-56 12 вересня 2013 р. здійснив висадку на самій північній точці острова Рудольфа архіпелагу Земля Франца-Йосипа. За його словами, експедиція займається збором інформації про зміну навігаційно-гідрографічної обстановки, коректурою карт і морських лоцій, гідрометеорологічними спостереженнями, обстеженням геодезичних пунктів на архіпелазі. Крім того, вивчаються можливості плавання неледокольных судів у високих широтах.

"Ми повинні активізувати дослідження та експедиційні роботи з високоширотної трасі Північного морського шляху, забезпечивши тим самим нормальну морську і економічної діяльності держави в арктичній зоні", - сказав він.

Чирков додав, що арктичний похід загону кораблів Північного флоту на чолі з важким атомним ракетним крейсером "Петро Великий" став реальної практичної заходом щодо відновлення регулярного присутності кораблів ВМФ у стратегічно важливих районах Світового океану.

"Участь Міністерства оборони Росії в забезпеченні національних інтересів РФ в Арктиці продиктовано необхідністю чітких гарантій безпеки держави в цьому важливому стратегічному регіоні", - відзначив головком.

Міністерство оборони Росії в повній мірі буде виконувати завдання постійної військової присутності Росії в Арктиці з метою гарантованого і законного доступу РФ до ресурсів і просторів цього регіону, і це присутність буде постійним, підкреслив головком ВМФ РФ.