ua en ru

Замість того щоб покласти кінець рецесії, що триває з 2008 р., наступний рік може сповістити про більш страшний етап кризи, - Джозеф Стігліц

Саме позитивне, що можна сказати про 2011 рік: можливо, він був кращим, ніж буде 2012 рік. Таку думку в статті для Handelsblatt висловив нобелівський лауреат Джозеф Стігліц.

За його словами в нинішній ситуації добре, що США нарешті почали усвідомлювати зяючу прірву між багатою верхівкою суспільства і всіма іншими американцями. Крім того, протестні рухи молоді - від «Арабської весни» та іспанських Indignados («Обурені») до «окупують Уолл-стріт» - свідчать про те. Що капіталістична система не в порядку.

«Ймовірно, економічні та політичні проблеми США і Європи, підхід до вирішення яких був абсолютно неправильним, в 2012 році будуть продовжувати загострюватися. Прогнози на наступний рік в більшій, ніж раніше, мірою залежать від того, як поведуть себе політики», - зазначає Стігліц.

За його словами європейські лідери не втомлюються повторювати, що свій обов'язок бачать в порятунку євро. Однак ті, хто міг би це зробити, зовсім не відчувають свого обов'язку вжити для цього найнеобхідніших заходів. Вони визнали, що ймовірність рецесії зростає і проблемні країни зони євро - без відновлення в них економічного підйому - утримати під контролем свої борги не зможуть. Однак для підтримки економічного зростання вони не зробили нічого. Вони виявилися втягнутими в так звану спіраль смерті.

«Єдине, що утримує ставку рефінансування на низькому рівні і тим самим ненадовго рятує євро, це покупка ЄЦБ держоблігацій. Подобається це комусь чи ні, але зараз ЄЦБ фінансує окремі держави. Німецьким політикам це не сподобалося, і ЄЦБ одразу відчув дискомфорт, обмежив обсяг покупки бондів, оголосивши, що рятувати євро повинен не Центробанк, а політики. Проте політичні заходи були нерішучими і занадто запізнілими. Так що, найвірогідніший сценарій розвитку подій такий: вживаються заходи економії, але економіки продовжують слабшати, безробіття посилюється, бюджетні дефіцити як були, так і залишаються, а політики тим часом роблять лише мінімум зусиль для того, щоб швидше впоратися з кризою. Коротше: посилення хаосу», - пише Стігліц.
Він прогнозує, що «час розплати», коли впаде євро або ж Європа зробить-таки необхідні заходи, може настати в 2012 році.

У США, згідно Стігліц, в 2012 році виявляться перші справжні наслідки заходів економії. «Схоже, ніхто в політичних партіях США не хоче помітити того факту, що ремонт банківської системи виявився недостатнім для того, щоб вилікувати економіку», - пише Стігліц і додає, що рік президентських виборів в США буде ознаменований звичайними банальностями і порожніми розмовами.

Що стосується Європи, то, на думку Стігліца, 2012 рік може стати саме тим роком, коли експеримент з євро, який є піком 50-річного процесу економічної та політичної інтеграції в Європі, завершиться. Замість того щоб покласти край великий рецесії, що триває з 2008 р. з усіма викликаними нею бідами, 2012 рік може сповістити про новий, ще більш страшний етап найглибшої за останні 75 років світової економічної кризи.