ua en ru

Вплив кризових явищ на страховий ринок збережеться більшу частину 2011 р., - експерти

Вплив кризових явищ на страховий ринок збережеться більшу частину 2011 р. Таку думку висловили експерти рейтингового агентства «Кредит-Рейтинг».

Експерти оцінюють величину зменшення обсягів чистих страхових платежів за результатами 2010 року приблизно в 15-20%, в 2011 році - близько 5%.

На думку агентства, сьогодні системний підхід до вирішення проблем ринку проявляється недостатньо. Без сильних сигналів з боку держави, що спонукають проводити страхування як самостійну фінансову послугу, глобально змінити роботу сектору буде складно, а діалог між ринком і регулятором не буде в повній мірі ефективним.

Згідно з прийнятим Податковим кодексом, страхові компанії будуть проводити фіскальні відрахування в майбутньому році за нині діючим порядком, проте будуть включати до бази оподаткування також премії з внутрішнього перестрахування. Починаючи з 2012 року, учасники страхового ринку будуть сплачувати податок вже з прибутку. Зазначені нововведення здатні скоротити обсяги валових зборів і зменшити (можливо, лише тимчасово) частку «схемного» страхування.

Одним з базових компонентів розвитку страхового ринку найближчим часом буде залишатися обов'язкове страхування.


У поточному році в українському страхуванні не відбулося суттєвих позитивних змін, відзначають експерти. Як і раніше, спостерігається негативна динаміка ключових показників роботи галузі: залучених чистих премій, здійснених виплат відшкодувань, частки договорів страхування, що поновлюються на наступний період. Темпи зниження не такі активні, як в 2009 році, однак, зберігаються, особливо в сегменті добровільного автострахування і майнового страхування в цілому.

Також погіршуються практично всі складові результатів від основної діяльності учасників страхового ринку. Рівень операційних витрат стабільно перевищує 65% від зароблених страхових премій, залишаючись на високому рівні. Комбінований показник збитковості щодо страхового ринку в цілому близький до 100%. При роботі в сегментах, які відрізняються підвищеною збитковістю, даний факт ускладнює і подовжує за термінами процедуру врегулювання страхових подій. Це побічно підтверджує значну питому вагу резервів збитків у загальних резервах страховиків, що зберігається на рівні більше 20%. Частка премій, що залучаються страховиками від громадян, останні 2 роки має тенденцію до скорочення, хоча і раніше не перевищувала 1/3 валових премій на ринку.