ua en ru

Влада Зімбабве вимагає від зарубіжних компаній передати контрольні пакети акцій корінним жителям

Влада Зімбабве вимага від зарубіжних компаній протягом двох тижнів продати контрольні пакети акцій корінним жителям країни, передає Reuters з посиланням на місцеві ЗМІ.
Іноземні компанії повинні в 14-денний термін надати прийнятний план передачі власності зімбабвійському уряду, інакше вони можуть втратити патенти і піддатися націоналізації. У число компаній, зобов'язаних це зробити, увійшли британські банки Standard Chartered і Barclays, тютюнова компанія British American Tobacco, компанія з видобутку платини Zimplats, транснаціональний концерн алмазовидобувних Rio Tonto та інші.
Влада Зімбабве вже зверталися до іноземних компаній з подібною вимогою в березні, проте тоді більшість компаній були готові передати лише 25% своїх акцій корінному населенню, а останні 26% покрити інвестиціями в інфраструктуру, охорону здоров'я та освіту. Тоді зімбабвійські уряд відхилив 175 планів передачі власності.
Варто відзначити, що глава центрального банку Зімбабве Гідеон Гого розкритикував рішення уряду, яке, за його словами, викликало паніку у фінансовому секторі і поставило під удар відновлення економіки в країні. Центральний банк Зімбабве є єдиним органом, уповноваженим видавати і віднімати патенти, і на даний момент ніяких дій проти іноземних компаній прийматися не буде, підкреслив Гого.
Прийнятий у 2008 р. закон про передачу 51% акцій іноземних компаній корінному населенню Зімбабве до сих пір викликає суперечки всередині уряду: опозиція не раз вказувала на те, що подібний закон загрожує відновленню економіки, що почався в 2009 р., після невдалого для країни десятиліття, за яке ВВП, за офіційними даними скоротився наполовину.