ua en ru

Влада Японії прогнозують високу ймовірність розплавлення стрижнів на всіх 3-х реакторах АЕС "Фукусіма-1"

Існує висока ймовірність розплавлення паливних стрижнів на всіх 3 реакторах АЕС "Фукусіма-Дайічі" ("Фукусіма-1"), заявила сьогодні влада Японії. Однак, як запевнив журналістів генеральний секретар кабінету міністрів Юкіо Едано, навіть найгірший сценарій не передбачає повторення "чорнобильської катастрофи" на атомному комплексі в Фукусіма.

Ю.Едано також заявив, що в даний час рівень радіації навколо АЕС "Фукусіма-1", де раніше стався витік, не представляє прямої загрози людським життям, передає РБК з посиланням на місцеве інформагентство Jiji.

Раніше повідомлялося, що на другому реакторі АЕС "Фукусіма-1" у певний момент вода спала нижче паливних стрижнів, що викликало загрозу їх перегріву. Оператор станції Tokyo Electric Power Co. екстрено заливає реактор морською водою, що також небезпечно, оскільки може призвести до підвищення тиску в реакторі і вибуху.

Нагадаємо, у Японії 11 березня 2011 р. сталася серія землетрусів, магнітуда найсильнішого склала 9,0 (за даними Японського метеорологічного управління). Землетруси призвели до вибухів на першому і третьому енергоблоках АЕС "Фукусіма-1" і витоку радіації на підприємстві. В межах 30 км від АЕС була оголошена евакуація. Надзвичайна ситуація була оголошена і на сусідній АЕС "Фукусіма-2", де також вийшла з ладу система аварійного охолодження.

Потужні підземні поштовхи на північному сході Японії призвели до 10-метровому цунамі, яке завдало величезної шкоди місту Сендай, провінція префектури Міягі з населенням понад 1 млн осіб. За останніми даними японського Національного поліцейського управління, в результаті землетрусу і цунамі загинули або пропали безвісти понад 5 тис. чоловік. При цьому, за оцінками влади, тільки в префектурі Міяги число жертв може перевищити 10 тис. чоловік.