ua en ru

Влада США вітає угоду між Грузією і Росією щодо вступу РФ у СОТ

Влада США вітає угоду, досягнуту Грузією і Росією, з питання вступу РФ до Світової організації торгівлі (СОТ), повідомляє France 24.
"США раді тому, що Росії і Грузії вдалося досягти консенсусу з питання торговельного моніторингу", - йдеться в офіційній заяві прес-секретаря Держдепартаменту США Вікторії Нуланд. Крім того, в заяві окремо наголошується успішне посередництво Швейцарії щодо досягнення угоди.
Угода щодо вступу Росії у СОТ передбачає, зокрема, що до аудиту даних про торгівлю Москви і Тбілісі буде залучатися незалежна компанія. Митний контроль на кордоні з Південною Осетією і Абхазією також буде здійснюватися за участю третьої сторони. Участь міжнародних посередників при моніторингу вантажів була запропонована Швейцарією, яка активно добивалася, щоб Грузія пропустила РФ у СОТ.
За словами заступника міністра закордонних справ Грузії Сергія Капанадзе, 9 листопада 2011 р. сторони підпишуть угоди, і після цього РФ зможе офіційно вступити у СОТ.
Нагадаємо, Росія робила спроби стати членом СОТ з 1993 р. Наприкінці квітня 2008 р. Грузія вийшла з переговорного процесу щодо вступу Росії в цю організацію, протестуючи проти розпорядження Президента РФ про зняття економічних санкцій щодо Абхазії і Південної Осетії. Переговори по СОТ між Грузією і Росією були відновлені в березні 2011 р. за посередництва Швейцарії.