ua en ru

Влада Сирії почала виведення військ з Баніяси, заявивши про готовність до діалогу з протестувальниками

У Сирії в найближчі дні почнеться "загальнонаціональний діалог" щодо нових реформ, заявив міністр інформації країни Аднан Хасан Махмуд в ефірі державного телебачення. Про це повідомляє РБК. За словами чиновника, армійські підрозділи покидають портове м. Баніяс на півночі країни, а з м. Дараа війська виведені повністю.
В кінці минулого тижня сирійські військові застрелили 6 осіб в м. Баніяс. Серед загиблих були чотири жінки, що брали участь в демонстрації. Сирійські правозахисники зажадали від властей країни дозволу на незалежне розслідування обставин загибелі людей.
Підрозділи сирійської армії і бойова техніка вступили в м. Баніяс 7 травня 2011 р. Війська зайняли три головні площі міста, а також житлові райони з переважно суннітським населенням. Всі підходи і транспортні шляхи, що ведуть до Баніясу, були заблоковані. Прибережна зона патрулювалась катерами військово-морського флоту. За словами очевидців, в суннітських кварталах проводилися обшуки і масові арешти. Це стосувалося і навколишніх селищ, де також проживають сунніти.
Нагадаємо, з березня 2011 р. в Сирії проходять масштабні акції протесту, викликані хвилюваннями в сусідніх арабських державах, зокрема в Єгипті і Тунісі. У Сирії протестувальники вимагають відставки Президента країни Башара Асада. Сам політик пішов на ряд поступок: на початку квітня 2011 р. він відправив до відставки уряд, а 20 квітня оголосив про скасування надзвичайного положення, що діяло в країні 48 років. Проте хвилювання після цього не припинилися.